Grædende flygtningebørn får kvinder til at reagere - ikke mænd

Der er stor forskel på mænd og kvinder, når det gælder lysten til at hjælpe flygtninge. Kampagnerne har i høj grad været rettet mod kvinder, vurderer kønsforsker.
Langt flere kvinder end mænd ønsker at yde en personlig indsats for at hjælpe flygtninge. Billeder af lidende børn rammer kvinder hårdere, vurderer kønsforsker.
Langt flere kvinder end mænd ønsker at yde en personlig indsats for at hjælpe flygtninge. Billeder af lidende børn rammer kvinder hårdere, vurderer kønsforsker. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen, Scanpix.

Om billeder af mennesker på flugt fra krig giver dig lyst til at hjælpe flygtninge, afhænger i høj grad af dit køn. I hvert fald ønsker langt flere kvinder end mænd at gøre en personlig indsats for at hjælpe. Det viser en undersøgelse foretaget for Avisen.dk af Analyse Danmark.

Mens hver tredje kvinde har lyst til at hjælpe flygtninge med tøj og udstyr, gælder det samme kun for hver femte mand.

Samme forskel mellem kønnene gør sig gældende for dem, der ønsker at yde en praktisk hjælp. Det kunne for eksempel være som frivillig på et flygtningecenter.

Lidende børn rammer kvinder

At det i højere grad er kvinder frem for mænd, der ønsker at hjælpe, kan skyldes, at de kampagner, der har kørt i medierne, er rettet mod kvinder. Det vurderer kønsforsker fra Roskilde Universitet Lene Bull Christiansen.

- Mange af de kampagner, som vi har set i Danmark, har ved at fokusere på børn været rettet mod kvinder, siger Lene Bull Christiansen.

Hun forklarer, at kvinder i højere grad end mænd bliver følelsesmæssigt påvirket.

- Det er ikke fordi, mænd er ligeglade med børn, men billeder af lidende børn rammer specielt kvinder, der selv er mødre, meget hårdere, siger Lene Bull Christiansen.

Mandeforsker: Mænd tænker i større perspektiv

For mens kvinder bliver ramt af medfølelse, fungerer mange mænd anderledes. Det vurderer mandeforsker Kenneth Reinicke fra Roskilde Universitet.

- På mange måder kan vel godt sige, at mænd er mindre empatiske end kvinder, siger Kenneth Reinicke.

Så når mænd ser billeder af flygtninge, er deres første tanke ikke nødvendigvis, hvordan de kan hjælpe de mennesker, de ser. For dem handler problemet om andet end lidende børn.

- Når mænd snakker med kollegerne om flygtninge, handler det måske oftest om større politiske perspektiver, siger Kenneth Reinicke.

Derfor er deres løsninger nødvendigvis heller ikke tæpper og anden praktisk hjælp. Mandeforskeren fortæller, at flere mænd tænker i større løsninger som for eksempelvis militær indgriben. Løsninger som de ikke personligt kan deltage i.

Lige mange mænd og kvinder vil give penge

I aften kulminerer TV2 og DRs store akutindsamling til flygtninge fra Syrien i et stort anlagt indsamlingsshow på TV. Her skal arrangørerne ikke tabe håbet til mændene. For når det kommer til økonomisk hjælp, er der ingen forskel mellem kønnene.

Både hver femte mand og kvinde har lyst til at yde økonomisk støtte.

Det skyldes ifølge Kenneth Reinicke, at det kan ses som mere maskulint at hive tegnedrengen frem for at hjælpe.

- Det er måske mere maskulint accepteret at give penge. Det kan måske endda være føles krænkende for mænd at sige nej til at give penge, siger Kenneth Reinicke.

Dansk Flygtningehjælp: Ingen forskel mellem køn

Selvom flest kvinder svarer, at de har fået lyst til at hjælpe, er det ikke sikkert, at lysten bliver til handling. Det fortæller chef for frivillignet i Dansk Flygtningehjælp, Lone Tinor-Centi.

- Dem, der melder sig nu, er i høj grad mere spredt på de to køn, siger Lone Tinor-Centi.

For blot en måned siden så det anderledes ud. Dér henvendte flest kvinder sig. Langt størstedelen af organisationens frivillige er da også kvinder.

Sådan gjorde vi
  • Undersøgelsen er blevet foretaget mellem 10. og 14. september 2015 af Analyse Danmark for Avisen.dk.
  • I alt har 1.094 deltaget i undersøgelsen.
  • Samlet set ønsker 28 procent af danskerne at gøre en indsats for at hjælpe flygtningene.
  • 37 procent af alle danskere har ikke lyst til at hjælpe.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.