“Gråd hos chefen er som nudisme”

I Norge debatterer man, om det er i orden, at en leder græder. Kommentator påpeger, at gråd er tabubelagt i erhvervslivet, mens en professor mener, at chef-gråd er "på linje med nudisme."
Det duer ikke, at en leder græder foran sine medarbejdere, mener en norsk professor.
Det duer ikke, at en leder græder foran sine medarbejdere, mener en norsk professor. Scanpix, arkiv

Må en chef græde foran sine medarbejdere?

Det norske nyhedssite Dagens Næringsliv sætter gråd hos ledere til debat. Det sker efter, at den kvindelige politiker for partiet Høyre i Bergen, Trude Drevland, brød sammen i gråd både før og under en pressekonference, der blev holdt forbindelse med at hun havde modtaget sponsorgaver.

Mediets kommentator Eva Grinde stiller i en kommentar spørgsmålstegn ved, om gråd som følelsesudtryk er tabubelagt i arbejdslivet. Nogle mener i hvert fald, at det er til alles bedste, hvis ledere sørger for at holde gråd tilbage.

- Som psykolog burde jeg sikkert sige, at det både er fint og naturligt at græde, men jeg vil faktisk sige, at det er en udtryksform, der ikke bør finde sted i arbejdslivet. I hvert fald ikke blandt ledere. Det er på linje med nudisme. Det er bare ikke pænt, siger organisationspsykolog og professor ved Handelshøjskolen BI, Jan Ketil Arnulf til Dagens Næringsliv.

Han uddyber senere, at det er lidt mere i orden, at ansatte græder, fordi de udelukkende repræsenterer sig selv. Men som leder har man rollen som førerhund og den skal helst ikke blotte kontroltab, siger Arnulf.

- Det at have følelsesmæssig kontrol er en del af lederopgaven. Som leder er du betalt for at skabe optimisme og fremtidsvisioner, siger han til Dagens Næringsliv.


Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.