Gourmet-restaurant betaler elev 75.000 kroner

En ung tjenerelev på Babette i Vordingborg måtte sygemeldes, efter hun oplevede massive chikane på restauranten.
Arkivfoto: Scanpix

En 20-årig tidligere tjenerelev på restaurant Babette i Vordingborg blev udsat for grov og personlig chikane af restaurantens ejer, som efter forlig med 3F har betalt 75.000 kroner i godtgørelse. Det skriver Fagbladet 3F.

Allerede efter 14 dage i restauranten begyndte chikanen fra indehaveren af gourmet-restauranten. Hun fik at vide, at hun aldrig ville vinde nogle medaljer. At hun "lignede en punker med 37 knapper i fjæset". Og foran gæsterne fik hun at vide, at hun var en "udfordring." Og chikanen smittede til kollegerne.

- Jeg var nederst i fødekæden. Når de andre snakkede om deres weekend, blev mine bemærkninger bare ignoreret. Ingen svarede mig, fortæller den unge kvinde.

Hun fik ingen vagtplan men arbejdede fra dag til dag. Som regel over 40 timer om ugen og nogle gange helt op til 62 timer om ugen. Vagterne kunne også strække sig over hele 16 timer i døgnet. Hun fik ingen overarbejdsbetaling, og hvileperioden blev ikke overholdt. Til sidst knækkede den unge tjenerelev. Hun gik til lægen, som straks sygemeldte hende.

"19-årig unge kvinde... Har været udsat for mobning og psykisk forfølgelse fra arbejdsgivers side. Har medført vægttab, ked, angst, dårlig nattesøvn med mareridt. Bare dette at skulle til samtale ang. mulighedserklæring har ført til yderligere opblussen i nævnte symptomer," skriver lægen til kommunen.

3F indgik efterfølgende et forlig med restauranten på 75.000 kroner i godtgørelse og efterbetaling. Men forliget er, ifølge indehaver af Babette Henrik Pedersen, kun indgået, så restauranten kan få fred og en afslutning på sagen.

- Jeg er stadig i chok over den her sag. Jeg har haft over 100 elever, som alle har bestået med ros og medaljer, og jeg har aldrig haft en lignende sag. Jeg er så skuffet og har grædt mig i søvn på grund af sagen, siger Henrik Pedersen, der ikke vil diskutere sagens detaljer.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.