Gorm rammer: Broer lukker, tog standser

Visse steder på den jyske vestkyst skal man forberede sig på vindstød et stykke over orkanstyrke, siger DMI.
Første søndag i advent vil i aftentimerne blive meget blæsende. DMI advarer indbyggere på den jyske vestkyst om vindstød på orkanstyrke.
Første søndag i advent vil i aftentimerne blive meget blæsende. DMI advarer indbyggere på den jyske vestkyst om vindstød på orkanstyrke. Foto: MIRIAM DALSGAARD/POLFOTO

Seneste opdatering: S-tog og Kystbanen lukkes ned fra klokken 22 på grund af stormen Gorm. I hele landet kører regional- og fjerntog med timedrift fra klokken 18. Ændringerne varer, til stormen er ovre, og der ventes normal drift fra mandag morgen, oplyser Banedanmark.


Trafikanter, der skal krydse Lillebælt over broen søndag aften, bør køre af sted i god tid inden stormen Gorm rammer.

På grund af stormen lukker Lillebæltsbroen for al trafik mellem klokken 21-23 søndag aften, oplyser Fyns Politi. Kørsel med vindfølsomme biler over broen frarådes mellem klokken 17 og 20, mens der lukkes helt for vindfølsomme køretøjer i tidsrummet 20-21.

Samtidig lukkes Svendborgsundbroen helt for trafik cirka klokken 22-23, og det samme kan blive tilfældet for Langelandsbroen, ligesom der er risiko for, at Øresundsbroen og Storebæltsbroen må lukke.

Stormen Gorm rammer søndag aften det meste af Danmark, oplyser DMI, der søndag morgen har opdateret sit varsel for stormen Gorm.

- Siden i aftes (lørdag, red.) er stormens tyngdepunkt i modellerne langsomt flyttet sydpå, så her til morgen har vi udvidet vores varsel om storm, siger vagthavende meteorolog Dan Nilsvall til Ritzau.

Det betyder, at varslet gælder for den jyske vestkyst, hele det sydlige Jylland, Fyn, Sjælland, Lolland, Falster og Bornholm.

Særligt kraftige bliver vindstødene på den jyske vestkyst, hvor der kan komme vindstød på over 40 meter i sekundet.

Det er et godt stykke over niveauet for orkan, der begynder ved 32 meter i sekundet.

- Jeg tror, at de kraftigste vindstød kommer ved Blåvandshuk og sydover i Vadehavet. Her kan vindstødene komme over 40 sekundmeter. Det er meget voldsomt, siger Dan Nilsvall.

Første søndag i advent bliver dermed særdeles blæsende ud på aftentimerne, når Gorm melder sin ankomst ved 20-tiden.

Risikoen for vindstød af orkanstyrke varer i cirka to timer, hvorefter stormen langsomt vil begynde at slippe sit tag på landet.

Stormen Gorm vil sandsynligvis forstyrre trafikken både til lands og i luften søndag aften, når vindstød af orkanstyrke vil ramme det meste af landet.

Togpassagerer må indstille sig på, at togene ikke kører så ofte, som de plejer, lyder det fra Banedanmark.

- Vi kører med reduceret togtrafik fra klokken 18 over hele landet for at tage højde for stormen, siger områdechefen i trafikal drift hos Banedanmark, René Hestbæk.

I Limfjorden kan der i aftentimerne bliver op til 1,8 meter over daglig vandstand. Det er området omkring Lemvig, der vil opleve de højeste vandstande.

Den kraftige vestenvind presser store mængder vand ind i den vestlige del af Limfjorden, som ikke kan komme ud igen på grund af vinden, oplyser DMI.

Det medfører ifølge DMI's varsel risiko for "meget farligt vejr".

Der er også varsel om forhøjet vandstand i Esbjerg, Havneby på Rømø og Vidå ved Vadehavet, hvor der kan blive op til 3,6 meter over daglig vande.

Længere nordpå ved Thyborøn, Thorsminde og Hvide Sande bliver vandstanden cirka 2,5 meter over det normale.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.