Gør du det forkert? Coop-opskrift spolerer flæskestegen

På knap hver anden flæskesteg i en stikprøve i danske supermarkeder er der skrevet en forkert tilberedningsvejledning.
44 pct. svarende til 14 ud af 32 undersøgte flæskestege fra 16 danske supermarkeder havde mangler i tilberedningsanvisningen, viser en test som Landbrug & Fødevarer har foretaget. Arkivfoto.
44 pct. svarende til 14 ud af 32 undersøgte flæskestege fra 16 danske supermarkeder havde mangler i tilberedningsanvisningen, viser en test som Landbrug & Fødevarer har foretaget. Arkivfoto. Foto: JONATHAN BJERG MØLLER/POLFOTO

"Rids sværen. Gnid salt mellem sværene, sæt i kold ovn, tænd på 200 grader, steg 1 ¼-1½ time. Efterbrun evt. ved 225-250 grader til sværen er sprød. Centrumtemperatur på 65 grader."

Sådan lyder en vejledning i Dansk Supermarked til at tilberede flæskesteg. Den vejledning er helt korrekt, ifølge ernæringsekspert og chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer, Grethe Andersen, men det er langt fra tilfældet for alle svinekamme, skriver foodculture.dk.

44 pct. svarende til 14 ud af 32 undersøgte flæskestege fra 16 danske supermarkeder havde mangler i tilberedningsanvisningen, viser en test som Landbrug & Fødevarer har foretaget.

- Det ærgrer mig, at der ikke er flere som har en korrekt anvisning skrevet på, for det betyder at mange danskere kommer til at servere for tør og kedelig flæskesteg til jul, siger Grethe Andersen.

Hun gennemførte også en lignende test for to år siden, hvor det dog kun var 11 flæskestege, der blev testet. Heraf havde 7 mangler i tilberedningsanvisningen svarende til 64 pct. Det er dermed blevet bedre, men det er stadig for dårligt, mener Grethe Andersen.

- Dansk Supermarkeds forretninger har generelt fået rettet meget op på deres tilberedningsanvisninger, men hos Kvickly og Super Brugsen under Coop er der stadig noget at komme efter, siger Grethe Andersen.

Føtex under Dansk Supermarked havde for to år siden to svinekamme, hvor stegetiden var angivet til 75 grader, hvilket er 10 grader over anbefalingerne. Dengang lovede de at ændre tallene til de korrekte anbefalinger, og det er sket. Begge svinekamme har i dag gode tilberedningsanbefalinger, og generelt klarer de i alt 13 flæskestege fra Føtex, Bilka og Salling sig godt i testen.

Lidt grellere ser det ud for Coop, der med Irma, Fakta, Kvickly og Super brugsen deltog med 8 flæskestege i testen. Heraf havde 2 decideret dårlige anbefalinger. Eksempelvis Kvicklys ovnklare kam, hvor tilberedningstiden var angivet med stavefejl til 2-2 timer og at stegen skal hvile i 20 minutter efter at stegetermometeret allerede har vist 65 grader. En fremgangsmåde, der ifølge Grethe Andersen vil føre til en helt tør steg.

Coop erkender at flere af deres tilberedningsanvisninger ikke lever op til standarden og vil nu ændre på formuleringerne.

- Vi har gennemgået etiketterne og retter med det samme op, så vi ikke går efter stegetiden, men at centrumtemperaturen skal være 65 grader. Derudover vil vi standardisere de generelle beskrivelser på etiketten, så der eksempelvis ikke er angivet vildledende råd om, hvor lang tid stegen skal hvile, siger Jens Juul Nielsen, kommunikationsdirektør i Coop.

Ifølge Jens Juul Nielsen er det svært at pege på, hvad der ligger bag de vejledninger, som er i butikkerne i øjeblikket.

- Det kunne godt tyde på, at det er et område som kunne være godt for slagteruddannelserne at se nærmere på, men det er svært at sige. Jeg vil godt understrege, at det er vores ansvar, og derfor gør vi også noget ved det, siger Jens Juul Nielsen til foodculture.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.