Godt nyt til seniorer: Udskudt efterlønsalder kan give bedre lån

Nu kan den udskudte efterlønsalder betyde bedre lånemuligheder for seniorer, da Finanstilsynet overvejer at ændre sine retningslinjer, så tilsynets aldersgrænser følger med udviklingen på arbejdsmarkedet.
Udskydelsen af efterlønsalderen er måske ikke kun en forringelse. Nu kan den føre til, at seniorer får bedre muligheder for at låne penge.
Udskydelsen af efterlønsalderen er måske ikke kun en forringelse. Nu kan den føre til, at seniorer får bedre muligheder for at låne penge. Foto: Colourbox

Finanstilsynet overvejer at følge udviklingen på arbejdsmarkedet og ændre regler, så bankerne kan tilbyde større lån til kunder på i første omgang 60 og 61 år.

Udskydelsen af efterlønsalderen er måske ikke kun en forringelse. Nu kan den føre til, at seniorer får bedre muligheder for at låne penge, skriver Fagbladet 3F.

Det hænger sammen med regler fra Finanstilsynet. De medfører, at bankerne i dag er mere tilbageholdende med at yde lån til kunder på over 60 år. Det er den gamle efterlønsalder.

Nu er efterlønsalderen gået op til 61 år. Den stiger igen til nytår til 61,5 år. Nu overvejer Finanstilsynet at ændre sine retningslinjer, så deres aldersgrænser følger med udviklingen på arbejdsmarkedet.

Banker, kreditforeninger og andre långivere skal indberette til Finanstilsynet, hvor sikre deres udlån er. Her tæller udlån til seniorer tungere.

Den almindelige retningslinje er, at kunder i ejerbolig må låne op til 3,5 gange så meget, som de tjener om året. Hvis familiens samlede årsløn er 400.000 kr., så må de altså låne op til 1,4 million.

Men for folk over 60 gælder der en anden sats. Hvis de bor i ejerbolig, så ganges deres årsløn kun med 2. Det vil sige, at en årsindtægt på 400.000 kr. kun giver 800.000 kr. i lånemulighed.

Finanstilsynet har sat 60 år som grænse af historiske grunde. Det har været det tidspunkt, hvor folk typisk er begyndt at planlægge, hvornår de vil trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet.

- Men vores vejledninger skal selvfølgelig følge udviklingen i samfundet. Når tilbagetrækningsalderen er stigende, skal det også vise sig i vores vejledninger, skriver kommunikationschef Søren Møller Christensen fra Finanstilsynet i en mail til Fagbladet 3F.

Derfor vil Finanstilsynet nu overveje at ændre teksten om alder, når vejledningen skal revideres.

Søren Møller Christensen tilføjer, at bankerne selv bestemmer, hvor store lån de vil yde til seniorer. Det kan også være mere end det dobbelte af årslønnen. Men gør de det, så vil Finanstilsynet vurdere sikkerheden i deres udlån som dårligere.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.