Godt nyt til Bircow og Hassan: De har et forspring

Kendisser har gode chancer, når de går ind i kampen om at få en plads i Folketinget. Hidtil er hver anden kendis blevet valgt ind, viser ny opgørelse. En komiker og en fitness-dronning er blandt de kendte, som nu vil vejes af vælgerne.
Charlotte Bircow er en af flere kendisser, der stiller op til folketingsvalget. Hun er klar over, at hun skal have et højt personligt stemmetal for at få en af Liberal Alliances pladser.
Charlotte Bircow er en af flere kendisser, der stiller op til folketingsvalget. Hun er klar over, at hun skal have et højt personligt stemmetal for at få en af Liberal Alliances pladser. Foto: David Leth Williams / STF

Forfatteren Yahya Hassan, fitness-dronningen Charlotte Bircow og mindst fire andre kendisser stiller op ved det snarlige valg til Folketinget. De har statistisk set en ret god chance for at realisere drømmen om en plads på Christiansborg.

I gennemsnit lykkes det for cirka hver anden opstillede kendis at blive valgt ind på Borgen, viser en ny opgørelse.

Ugebrevet A4 har gennemgået de seneste fire folketingsvalg og set på, hvordan det er gået for berømtheder, som gik ind i den politiske verden op til et valg. Ud af 18 kendisser opnåede 9 – altså halvdelen – valg. Det gælder blandt andre Joachim B. Olsen, Connie Hedegaard og Louise Frevert.

En fifty-fifty chance for valg er flot, vurderer Johannes Andersen, som er samfundsforsker og lektor ved Aalborg Universitet.

- 50 procents chance for at blive valgt ind er gode odds sammenlignet med almindelige kandidater til Folketinget, der stiller op første gang, siger Johannes Andersen til Ugebrevet A4.

Komiker: Alternativet der er vigtigt

Ved det seneste Folketingsvalg kæmpede rundt regnet 800 kandidater om de 179 pladser i Folketinget. Så for den almindelige kandidat er chancen for en plads på tinge i gennemsnit kun 22 procent mod kendissernes omkring 50 procent. Og for en ny og ukendt politikerspire er sandsynligheden endnu lavere.

- De fleste kandidater skal være opstillet to eller tre gange, før de kan gøre sig forhåbninger om at komme i Folketinget, fortæller Johannes Andersen.

En af kendisserne, der stiller op til Folketingsvalget denne gang, er komiker Anders Stjernholm. Han vil på tinge for Alternativet.

Han hævder dog, at han ikke går op i sine chancer for at opnå valg.

- Jeg har besluttet mig for ikke at interessere mig for mine odds. For det er projektet Alternativet, som er og skal være drivkraften, og ikke udsigten til en plads i Folketinget, siger Anders Stjernholm til Ugebrevet A4.

Bircow: God fornemmelse i maven

Fitnessdronning Charlotte Bircow stiller op for Liberal Alliance og er meget bevidst om, hvordan hendes muligheder for at vinde et mandat er.

- Jeg skal have et meget højt personligt stemmetal. Men jeg har en god fornemmelse i maven, siger Charlotte Bircow til Ugebrevet A4.

På nogle kan det virke forkert, at man som kendis uden videre kan stille op lige før et valg og dermed styre uden om mange år med lange og måske kedelige møder samt diverse arrangementer i den lokale partiforening.

Men der er ingen grund til at misunde de kendte, som går ind i politik. Det vurderer Troels Mylenberg, som er politisk kommentator og chefredaktør ved Fyns Amts Avis.

- Nogle mener, det er snyd, når kendte kan stille op kort før et valg og stryge ind i Folketinget. Men vi har nu en gang de politikere, som vi selv har valgt. Og det er for eksempel ingen skade til, at en politiker har masser af erfaring med at håndtere medierne, siger Troels Mylenberg til Ugebrevet A4.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.