Godt nyt sygeplejersker: Mindre stress ved nyt system

Den Danske Kvalitetsmodel er ”moden til revision” og har været med til at skabe psykiske arbejdsmiljøproblemer. Det mener arbejdsmiljø-ekspert.
- Et mere relevant kvalitetssystem vil helt klart give et bedre arbejdsmiljø. Hvis man laver en model, som er meningsfuld og relevant for medarbejderne, og som er med til at øge kvaliteten i dagligdagen, vil det også være med til at øge kvaliteten af arbejdsmiljøet, siger Tage Søndergaard Kristensen.
- Et mere relevant kvalitetssystem vil helt klart give et bedre arbejdsmiljø. Hvis man laver en model, som er meningsfuld og relevant for medarbejderne, og som er med til at øge kvaliteten i dagligdagen, vil det også være med til at øge kvaliteten af arbejdsmiljøet, siger Tage Søndergaard Kristensen. Preben Madsen/Scanpix

Når den kritiserede Danske Kvalitetsmodel afskaffes ved årsskiftet, vil det ganske givet få positiv indflydelse på det psykiske arbejdsmiljø på landets sygehuse – hvis det altså bliver erstattet af et bedre system.

Det mener Tage Søndergaard Kristensen, der er sociolog, dr.med og tidligere professor ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. I dag er han uafhængig forsker.

- Et mere relevant kvalitetssystem vil helt klart give et bedre arbejdsmiljø. Hvis man laver en model, som er meningsfuld og relevant for medarbejderne, og som er med til at øge kvaliteten i dagligdagen, vil det også være med til at øge kvaliteten af arbejdsmiljøet, siger Tage Søndergaard Kristensen.

Har skabt problemer

Han fortæller nemlig, at Den Danske Models 82 standarder for god kvalitet, som sundhedspersonalet har været tvunget til at efterleve i deres daglige arbejde siden 2005, har skabt en del bøvl i forhold til det psykiske arbejdsmiljø.

- Set i et psykisk arbejdsmiljø-perspektiv har der særligt været to problemer med modellen. Den har overset, at det psykiske arbejdsmiljø har betydning for kvaliteten. Det er veldokumenteret, så det er mystisk, at man tror, at man kan løse kvalitetsproblemer med regler og dokumentation. Det kan man ikke. Den anden indvending går den modsatte vej. Man har overset, at de omfattende dokumentationskrav går ud over det psykiske arbejdsmiljø, siger Tage Søndergaard Kristensen.

Unødigt papirvælde

Avisen.dk kunne i sidste uge afsløre, at Arbejdstilsynet har givet 101 påbud for barskt psykisk arbejdsmiljø til landets sygehuse fra januar 2014 til januar 2015. Stressede sygeplejersker har udløst halvdelen af dem, og i nogle af påbuddene nævnes det, at de store mængder dokumentation er med til at øge tidspresset og den store arbejdsmængde for læger og sygeplejersker.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) fortalte mandag til Politiken, at han nu vil gøre op med unødigt papirvælde, og at den udskældte Danske Kvalitetsmodel, derfor skal afskaffes. Afløseren bliver "Nationalt kvalitetsprogram på sundhedsområdet 2015-2018".

I stedet for at måle hver enkelt lille del i patientbehandlingen vil regeringen fremover opstille overordnede nationale mål, som de enkelte hospitalsafdelinger skal finde metoder til at opnå. Ministeren kalder det en "kæmpe ændring", når personalet fremover skal bruge mindre tid på registreringer - tid, der gerne skulle komme patienterne til gavn.

Bliver til sygeplejersker

Landets sygeplejersker roser Nick Hækkerups løfter om færre dokumentationskrav.

- Det er rigtig godt, der er blevet lyttet til det, vores medlemmer giver udtryk for - at de bruger alt for meget tid på noget, der ikke kommer patienterne til gode, siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd, til Berlingske Nyhedsbureau ifølge politiko.dk.

Massivt spild

En undersøgelse fra Megafon og Dansk Sygeplejeråd viste sidste år, at sygeplejersker bruger 14,4 millioner timer om året på dokumentationsarbejde. Fire millioner af de timer er spildt arbejde, hvilket svarer til 2.400 fuldtidsstillinger.

Grete Christensen håber, de danske sygeplejersker fremover vil få mere tid til ikke bare at sikre og forbedre behandlingen af patienterne.

- Man er blevet for fokuseret på sikringsdelen - at man sikrer, at man gør, som man skal - i stedet for at tænke på, om man kan forbedre kvaliteten, siger Grete Christensen til Berlingske Nyhedsbureau ifølge politiko.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.