Godt nyt fra vandkanten: Her skriger firmaer på arbejdskraft

Mens man på Christiansborg diskuterer tvangsflytning af job fra København, leder firmaer i udkantsområder efter ansatte.
Kun ni ud af 500 3F'ere på Samsø er arbejdsløse lige nu. Flere har fået job i turistbranchen.
Kun ni ud af 500 3F'ere på Samsø er arbejdsløse lige nu. Flere har fået job i turistbranchen. Foto: Erik Refner/Arkiv/Scanpix

Dansk Folkeparti vil tvangsflytte 12 statslige arbejdspladser med omkring 4.000 ansatte fra København for at skabe vækst og arbejdspladser i udkantsområder.

Men i flere af landets udkantsområder er arbejdsmarkedet allerede i fin form.

Det gælder blandt andet Thyborøn Havn. Her skriger flere firmaer på arbejdskraft.

Behovet er så stort, at 40 firmaer har slået sig sammen om en jobportal, der skal skaffe blandt andre smede og elektrikere.

- Vi har flaskehalsproblemer her i Thyborøn. Vi kan ikke rekruttere flere her i området. Til foråret kommer vi til at mangle 50 ansatte ud over de 1.200, der arbejder her allerede, siger Lars Sylvester Larsen, der leder rekrutteringsprojektet.

Ifølge Landdistrikternes Fællesråd er det ikke kun i den nordvestjyske havneby, at der er blevet kortere mellem jobbene.

- Enkelte steder er der så lav ledighed, at de lokale arbejdpladser har svært ved at få hænder nok. Sådan har det ikke været siden finanskrisen, siger formand Steffen Damsgaard.

Det generelle billede er dog stadigvæk, at arbejdsløsheden er højere på landet end i de større byer.

Ni arbejdsløse ud af 500

Steffen Damsgaard bor selv i 'Vandkantsdanmark' ved Limfjorden. Her går udviklingen også i den rigtige retning.

- I Lemvig, hvor jeg selv bor, er vi tæt på at kunne give jobgaranti. Så nogle steder er der efterhånden flere gode grunde til at flytte væk fra de store byer, siger Steffen Damsgaard.

På Samsø, hvor der bor knap 4.000 indbyggere, er lokalformanden for fagforbundet 3F også en tilfreds mand.

Der er ni fuldtidsledige 3F'ere ud af 500.

- En del af de medlemmer der er kommet i job, har tilknytning til turisterne på enten restauranter eller hoteller, siger Hans Schmidt.

Det skyldes blandt andet, at en ny og større færge har fået flere afgange. Ifølge Hans Schmidt har den sørget for, at der er flere turister på øen end normalt.

Turister og flygtninge skaber job

Den lokale jobcenterchef har også grund til at smile. Arbejdsløsheden er den laveste i de to og et halvt år, han har arbejdet på øen.

- Det kan skyldes de ti ekstra arbejdspladser, der er kommet i forbindelse med, at Dansk Røde Kors har etableret et nyt flygtninge-modtagecenter, som nu er blevet lavet om til et permanent center, siger Jens Oustrup Jensen fra Samsø Kommune.

Der er desuden sket en markant stigning i antallet af opslåede job.

- Fra januar 2012 til februar 2015 er der sket en tredobling af antallet af jobopslag, og de arbejdspladser, der har haft den største stigning, er inden for information og kommunikation, siger jobcenterchefen.

Der er dog stadigvæk plads til forbedring. Samlet set er arbejdsløsheden på Samsø 6,5 procent, mens den for hele Region Midtjylland er 4,1 procent.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.