Goddag, jeg ringer fra ’Alle kan Bidrage’ ...

Holbæk Kommunes forvaltninger har navn efter deres mål. Blandt andet hedder Arbejdsmarkedscenteret Alle Kan Bidrage.
De nye titler kommer af et større projekt, der blev sat i gang i 2014, fordi Holbæk som mange andre kommuner er i pengenød.
De nye titler kommer af et større projekt, der blev sat i gang i 2014, fordi Holbæk som mange andre kommuner er i pengenød. Foto: Arkiv/Signe Goldmann/Scanpix

I Holbæk Kommune leder man forgæves efter ellers helt almindelige afdelinger som Arbejdsmarkscenteret eller Social og Sundhed. 

For forvaltningen er i stedet delt op med navne efter de mål, de arbejder med. Det betyder for eksempel, at Arbejdsmarkedscenteret i Holbæk Kommune sidste år skiftede navn til ”Alle kan Bidrage”.

Ifølge kommunen bliver titlerne faktisk brugt i hverdagen.

- Vi er organiseret i kerneområder. Det kan lyde som en smart konsulentting, men det er det ikke. Det gennemsyrer hele vores arbejde, siger Gorm Hjelm Andersen, der selv har titlen ”chef for kerneopgaven Alle kan Bidrage”.

Navnene kommer af et større projekt, der blev sat i gang i 2014, fordi Holbæk som mange andre kommuner er i pengenød. Der manglede i snit 125 millioner på budgettet hvert år fra 2015 og frem.

I stedet for så at skære lidt ned på det hele, satte politikerne gang i projektet Holbæk i Fællsskab. Målet var at sætte ord på de kerneopgaver, som kommunen skal løse.

"Alle Kan Bidrage kan besvare din henvendelse som følger"
Brev fra Holbæk Kommune til Avisen.dk

Efter den proces blev forvaltningen delt op i kerneområder. Udover Arbejdsmarkedscenteret, der blev til 'Alle Kan Bidrage', fik kommunen ’Aktiv Hele Livet’, der tager sig af sundhed, ældre og handicap.

Samt ’Uddannelse til alle unge’, ’Læring og trivsel’, der blandt andet har skolerne og daginstitutioner og ’Vækst og bæredygtighed’, der står for erhvervsudvikling og miljø.  

Udover de fem områder er der også den sjette kerneopgave Fællesskab. Samt de mere traditionelle afdelinger Koncernservice, Kultur og Socialtilsyn Øst. 

 - Det er ikke forbudt at sige Arbejdsmarkedscenteret. Og det hedder stadig Jobcenteret. Men jeg oplever, at vi bruger ”Alle kan bidrage” i hverdagen, siger han.

I et brev til Avisen.dk fra afdelingen tidligere kendt som Arbejdsmarkedscenteret skriver kommunen da også: 

”Alle Kan Bidrage kan besvare din henvendelse som følger”, ligesom Holbæk jobannoncer lyder "Fleksjobkonsulent søges til Fleksjobteamet i Alle Kan Bidrage (AKBI)"

Gorm Hjelm Andersen mener, at bare det, at Avisen.dk kontakter Holbæk, viser, at titlerne fungerer, fordi det får folk til at undre sig og reflektere.

- Så ser man opgaven for sig. Jeg er ligeglad med alt andet end, at alle kan bidrage. Det er det mål, jeg arbejder mod, siger Gorm Hjelm Andersen.

I mange kommuner ligger førtidspension også i Arbejdsmarkedscenteret. Men Holbæk har været konsekvent. Så når man får bevilliget pension, flytter sagen fra Alle Kan Bidrage til Aktiv Hele Livet.

- Vi tror på, at alle kan bidrage, helt til det modsatte er bevist. Derefter sætter Aktiv Hele Livet ind med en anden type indsats, for for eksempel at modvirke ensomhed, siger Gorm Hjelm Andersen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.