God ide? Småjob skal give ledige knaster i kassen

Arbejdsløse uden ret til dagpenge skal have mulighed for at arbejde nogle timer om ugen, uden at blive modregnet i deres ydelse, lyder det fra FTF i et nyt forslag.
FTFs forslag vil give ledige på arbejdsmarkeds- eller uddannelsesydelse mulighed for at tjene op til 7.000 kroner, uden at blive modregnet i deres ydelser.
FTFs forslag vil give ledige på arbejdsmarkeds- eller uddannelsesydelse mulighed for at tjene op til 7.000 kroner, uden at blive modregnet i deres ydelser. Scanpix/Mads Jensen

Ledige, der får arbejdsmarkeds- eller uddannelsesydelse, skal have mulighed for at arbejde nogle timer om ugen, uden at de bliver modregnet i deres ydelse.

Det mener hovedorganisationen FTF, der repræsenterer 450.000 offentligt og privat ansatte, der i dag kommer med et nyt forslag.

Forslaget er rettet mod de ledige, der modtager arbejdsmarkeds- eller uddannelsesydelse. Den gruppe skal kunne tage småjob, så deres samlede ydelse og indtægt rammer den højeste dagpengesats.

”Vi kan ikke være bekendt ikke at gøre noget mere for de arbejdsløse, der er sat  uden for systemet med en lav indkomst”, siger formand for FTF, Bente Sorgenfrey.

Op til 47 timers arbejde

Helt konkret vil FTF's forslag betyde, at ledige med børn kan arbejde arbejde op til 23,5 timer om måneden.

Ledige uden børn vil kunne arbejde op til 47 timer om måneden, hvis man regner med en timeløn på 150 kroner i timen.

Som reglerne er nu, bliver de ledige på de to ydelser modregnet i deres ydelse, hvis de arbejder.

Forslaget dumper lige ned i den ophedede debat om dagpenge op til finanslovsforhandlingerne, hvor Enhedslisten og SF kræver ændringer af dagpengereglerne.

Flere penge på kontoen

Arbejdsmarkeds- og uddannelsesydelse udgør 60-80 procent af dagpengesatsen, og ligger mellem 10.600 og 14.134 kroner om måneden før skat. Den højeste dagpengesats er 17.858 kroner før skat.

Derfor kan få timers arbejde om ugen, være med til at forbedre økonomien, mener Bente Sorgenfrey

”Hvis indtægten fra selv et mindre job kan mærkes i husholdningen, vil det give et større incitament til at arbejde. Selv nogle få timers arbejde om ugen vil knytte den enkelte bedre til arbejdsmarkedet,” siger Bente Sorgenfrey.

Kan give jobmuligheder

Muligheden for at arbejde nogle timer om ugen, kan give arbejdsløse bedre muligheder for på sigt at sikre sig et fast job, mener Sorgenfrey.

”Det kan være at arbejde som vikar i en daginstitution eller arbejde få timer om ugen i en butik. Så kan det jo være, at der kommer en jobåbning, der gør, at man bliver fastansat på et tidspunkt,” siger Bente Sorgenfrey.

Småjob vil derudover bidrage til at de arbejdsløse genoptjener retten til dagpenge igen, og generelt være med til at forebygge langtidsledighed, pointerer FTF-formanden.

Avisen.dk arbejder på at få en kommentar fra Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.