God fornøjelse til dødsmetalkoncerten, mormor

Hvis du får en koncertbillet i julegave, så skal du til koncert. Du skal i hvert fald ikke regne med, at du kan få pengene tilbage.
Det er godt at vide på forhånd, om modtageren af gaven er til hidsig headbang eller hyggeligt harpespil.
Det er godt at vide på forhånd, om modtageren af gaven er til hidsig headbang eller hyggeligt harpespil. Foto: grarup jan/POLFOTO

Mange voksne har svært ved at finde på julegaveønsker, og "oplevelser" er efterhånden skrevet på mange ønskelister.

Men man skal være nogenlunde sikker på, om modtageren ønsker sig billetter til koncert med et finsk dødsmetalband eller en tur i dukketeater. For normalt er det ikke muligt at bytte sin gave, selv om det ikke lige var den oplevelse, man havde ønsket sig.

- Normalt har forbrugeren 14 dage til at fortryde købet, men den rettighed gælder ikke ved køb af koncertbilletter og oplevelsesbilletter købt over internettet, forklarer leder Lars Arent fra Forbruger Europa.

Med mindre sælgeren har givet dig en særlig fortrydelsesret på billetter til kulturelle arrangementer, eventuelt mod et ekstra gebyr, så skal du ikke forvente at kunne fortryde dit køb. Heller ikke selv om modtageren af en koncert- eller sportsbillet er forhindret i at benytte sig af billetterne.

- Køber skal også være opmærksom på, at selv om der er 14 dages fortrydelsesret på de fleste andre varer købt i Europa, så gælder det som regel 14 dage, fra gaven er købt, og ikke 14 dage fra gaven er givet, understreger Lars Arent fra Forbruger Europa.

- Oftest står det også tydeligt på billetten, at den ikke kan refunderes. Når man har købt billet til en helt konkret koncert, så er det altså til den koncert, billetten gælder, lyder det fra Kathrine Bjørnager, der er chefkonsulent hos Forbrugerklagenævnet.

Hvis man ikke er helt sikker på, om modtageren vil få glæde af oplevelsesgaven, så kan man eventuelt give et gavekort i julegave, hvis man ikke synes, det er for kedeligt at pakke op. Så kan modtageren i hvert fald selv beslutte, hvilken koncert eller teaterforestilling det skal indløses til. Gavekort har en gyldighed på tre år, med mindre andet er oplyst.

- Det er meget vigtigt at være opmærksom på, hvor lang varighed gavekortet har. Både for giveren og for modtageren. Der kan godt aftales en kortere varighed med sælger, men så skal det fremgå tydeligt. Og varigheden må ikke være urimeligt kort, forklarer Kathrine Bjørnager, Forbrugerklagenævnet.


Fem huskeregler om billetter og gavekort:

1. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt din bestilling af billetter over nettet er gået igennem, så kontakt sælgeren, inden du kommer til at bestille igen og købe dobbelt. Det kan som regel ikke fortrydes.

2. Hvis en koncert eller fodboldkamp bliver aflyst, så har du ret til at få pengene igen eller en ny billet til et nyt arrangement.

3. Typisk har du ikke krav på at få et eventuelt ekspeditionsgebyr tilbage, hvis arrangementet bliver aflyst.

4. Du må gerne sælge billetterne videre, hvis du ikke selv kan bruge dem. Men du må ikke tjene penge på videresalg af billetter i Danmark. Hvis billetten er købt i udlandet, kan der dog gælde andre regler. I Sverige gælder der eksempelvis ingen regler for overpris ved videresalg.

5. - Mange gavekort ender i skuffen, hvor de bliver glemt. Så husk at få det brugt, så hurtigt som muligt, siger Kathrine Bjørnager fra Forbrugerklagenævnet.

Kilder: Forbrug.dk, Forbruger Europa

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.