Glem vand og rengøringsmidler: Genial ny rengøringsmetode opfundet af dansker

Rengøringspersonalet i 15 kommuner er begyndt at gøre rent uden rengøringsmidler.
Rengøringsansatte i 15 kommuner er gået over til at gøre rent uden vand og sæbe.
Rengøringsansatte i 15 kommuner er gået over til at gøre rent uden vand og sæbe. Colourbox / modelfoto

Du behøver faktisk ikke at bruge Ajax, brun sæbe eller Cilit Bang, når du gør rent derhjemme.

I Kolding og 14 andre kommuner er rengøringspersonalet i hvert fald begyndt at gøre rent uden rengøringsmidler, skriver DR Trekanten.

Kommunen arbejder med et nyt koncept, der hedder Viima, og det går ud på at bruge mopper og klude, der er lavet af nogle ultratynde fibre, så alt skidtet bliver samlet op med statisk elektricitet.

Det er De Forenede Dampvaskerier, der har udviklet konceptet, og afdelingsleder Jan Matthiesen mener, at den tørre moppe efterlader gulvet mere rent end ved en traditionel rengøring.

- Det er rent faktisk sådan, at fiberen og rent vand laver en rengøring, der svarer til desinfektion, siger Jan Matthiesen til DR Trekanten.

Og noget tyder på, at virksomheden er ved at feje benene væk under de kommunale rengøringschefer. Rengøringschefen i Kolding, Jesper Nydam, håber, at den næsten vandfri rengøring kan gavne kommunen på tre punkter.

- Vi kan afskaffe vaskemaskinerne og få det hele vasket på et vaskeri. På miljøsiden skal vi ikke bruge så mange rengøringsmidler, som vi har skullet tidligere. Vi får både lettere og færre arbejdsgange, siger Jesper Nydam til DR Trekanten.

De lettere og færre arbejdsgange uden tunge spande og vrid af klude, glæder Lone Lindved, der er arbejdsmiljørepræsentant.

- I gamle dage, da jeg startede med rengøring, der havde vi fod-pressere, og vand i alle spandene, men det har vi ikke mere, siger Lone Lindved til DR Trekanten.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.