Glem hjemmegående husmødre: Derfor skal mor arbejde

Det smitter positivt af på børnene, når mødre har arbejde, viser forskning.
Glem den dårlige samvittighed, når du afleverer barnet i børnehaven for at tage på arbejde. Børn, der vokser op med en mor, der arbejder, klarer sig nemlig bedre som voksne.
Glem den dårlige samvittighed, når du afleverer barnet i børnehaven for at tage på arbejde. Børn, der vokser op med en mor, der arbejder, klarer sig nemlig bedre som voksne. Scanpix / modelfoto

Børn i institution og stressede karrieremødre.

I Danmark har debatten omkring forældres balance mellem arbejde og familieliv bølget frem og tilbage i flere år. Ofte lurer den dårlige samvittighed, og enkelte har også slået på, at børn har bedst af at have en hjemmegående mor.

Men nu viser ny forskning fra Harward Business School at børn, der vokser op med en udearbejdende mor, på en række områder overhaler børn med en hjemmegående mor. Det skriver business-nyhedsmediet Quartz.

Mors job fører til chefposter

Forskere har sammenlignet en række forskellige lande, herunder Danmark, og set på, hvordan børn af henholdsvis udearbejdende og hjemmegående mødre har klaret sig som voksne.

Og det viser sig, at det er gavnligt for kvinders karriere, hvis de er vokset op med en mor, der gik på arbejde. I hvert fald tjener kvinder, der som børn voksede op med en udearbejdende mor, i gennemsnit mere end kvinder med mødre, der gik hjemme. De har også en lavere arbejdsløshed.

Endelig motiverer det åbenbart også kvinder til at gå efter chefposter, hvis de er vokset op med, at mor har en karriere. Døtre af udearbejdende kvinder har i hvert fald oftere en chefstilling, viser forskningen.

Hvad sker der lige i Skandinavien..?

Det påvirker også sønnerne, at mor går på arbejde. De mænd, der er vokset op med en udearbejdende mor, er som voksne bedre til at tage sig af familien, og de deltager også mere i husarbejdet end mænd, der som børn var vant til at mor gik hjemme og tog sig af den slags.

Med andre ord rykker begge køn sig nærmere ligestilling mellem kønnene, hvis de er vokset op med en udearbejdende mor.

Forskningen bygger på data fra 24 forskellige lande, herunder Danmark.

Og netop Danmark stikker sammen med Finland ud i undersøgelsen som de eneste to lande, hvor kvinder har lige så stor chance for at være i arbejde som mænd. I de fleste lande langt flere mænd end kvinder på arbejdsmarkedet.

Et andet nordisk land, nemlig Sverige, markerer sig som et af de eneste lande, hvor mænd og kvinder deltager cirka lige meget i det huslige arbejde.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.