Glem førtidspension: Hver fjerde fleksjob er under fem timer

Der oprettes flere og flere fleksjob på meget få timer, viser nye tal. Kommunerne bruger de små fleksjob til at nægte folk førtidspension, mener Enhedslisten.
- Tallene tyder på, at kommunerne bruger minifleksjob til at nægte folk førtidspension og i stedet tvinge dem ud i små job, siger Finn Sørensen fra Enhedslisten. Personen på billedet har ikke med sagen at gøre.
- Tallene tyder på, at kommunerne bruger minifleksjob til at nægte folk førtidspension og i stedet tvinge dem ud i små job, siger Finn Sørensen fra Enhedslisten. Personen på billedet har ikke med sagen at gøre. Scanpix / modelfoto

De nye fleksjob, der oprettes rundt om i landet, bliver på stadigt færre timer. Hele 28 procent af fleksjobbene er på under fem timer, viser nye tal fra jobindsats.dk.

Det skriver Fagbladet 3F.

Fra januar til juli i år udgør fleksjob med op til ti timer om ugen over halvdelen af alle nye fleksjob, viser tallene. Nærmere bestemt 57, 4 procent. Det tilsvarende tal lå på 48,4 procent i 2013.

I alt var der i juli 2015 knap 25.000 personer i fleksjob under den nye ordning, der blev indført pr. 1. januar 2013.

Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Finn Sørensen, mener, at de små fleksjob har taget overhånd.

- Tallene tyder på, at kommunerne bruger minifleksjob til at nægte folk førtidspension og i stedet tvinge dem ud i små job, siger Finn Sørensen med henvisning til, at antallet af personer på førtidspension i samme periode er styrtdykket.

- En stor del af dem har stort set ingen arbejdsevne tilbage, men alligevel skal de bruge kræfter på at yde på arbejdsmarkedet. I virkeligheden forringer man deres livskvalitet. Det, synes jeg, vi har set mange eksempler på i medierne og fra borgerhenvendelser, siger Finn Sørensen til Fagbladet 3F.

Et af formålene med den nye fleksjobordning var, at også personer med en meget lille arbejdsevne kan bestride et fleksjob. Og Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, mener, at tallene stemmer godt overens med den intention.

- Det er glædeligt, at vi har fået etableret så mange små fleksjob, og at ledigheden også er faldet. Vi skal videre ad den vej, siger Hans Andersen til Fagbladet 3F og tilføjer:

- Men jeg har også en forventning om, at de små fleksjob bliver lidt længere. Det er vigtigt, at kommunerne er meget obs på, om arbejdsevnen udvikler sig, så man ikke fastlåses på meget få timer. Det handler om at få de fem timer op til ti timer, og de ti timer op til 15 timer.

Senere på måneden mødes beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) med forligskredsen bag reformen af førtidspension og fleksjob til et statusmøde. Kun Enhedslisten og Dansk Folkeparti står udenfor.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.