Glæde i Sønderjylland: Dansk by er nu verdensarv

Den sønderjyske by Christiansfeld er optaget på den prestigefyldte liste over vores fælles verdensarv.
Den sønderjyske by Christiansfeld er optaget på den prestigefyldte liste over vores fælles verdensarv.
Den sønderjyske by Christiansfeld er optaget på den prestigefyldte liste over vores fælles verdensarv. Foto: Scanpix

Lørdag eftermiddag blev den sønderjyske by Christiansfeld udpeget som verdenskulturarv. Det skete på UNESCO komiteens møde i Bonn, oplyser Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

Christiansfeld er en af de første byer i Danmark, som er planlagt og systematisk bygget.

Byen er opkaldt efter Christian VII og blev grundlagt af trossamfundet herrnhuterne, også kendt som Brødremenigheden, i 1773.

- Christiansfeld er nu blevet et verdensnavn. Kvalitetsstemplet er sat på vores unikke Brødremenighedsby, udtaler Kolding Kommunes borgmester, Jørn Pedersen.

FAKTA

Udpegning af verdensarvssteder er baseret på UNESCO’s verdensarvskonvention. Den har til formål at bevare verdens enestående natur- og kulturarv for kommende generationer.

UDVID
Også Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland, der består af områderne omkring Dyrehaven ved Klampenborg og dele af Gribskov, er blevet optaget på Unesco's verdensarvsliste.

Og begge dele glæder kulturminister Bertel Haarder (V).

- Det styrker vores image som et land, der har rødder langt tilbage, som har byer og gamle huse, der ikke er blevet ødelagt af krig, og som har tusind middelalderkirker, der er værd at besøge, siger han.

- Det er en gave til Sønderjylland og til Nordsjælland, og det er meget fortjent. Det vil styrke os som et turistland, siger han.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.