Gillelejefiskere får 79.000 i bøde
Tre fiskere fra Gilleleje får bøder for ulovligt fiskeri. De er blevet afsløret af gps'er fra Greenpeace.
Af leveret af Nyhedsbureauet Newspaq
MERE
Greenpeace havde sat sporingsudstyr på Fiskefartøjet H79 i Gilleleje Havn.
Greenpeace havde sat sporingsudstyr på Fiskefartøjet H79 i Gilleleje Havn. Foto: Greenpeace / presse/free


Miljøorganisationen Greenpeace har monteret ulovligt gps-udstyr på en række fiskekuttere i Gilleleje for at afsløre piratfiskeri i Kattegat, og nu har Østre Landsret idømt tre af fiskerne bødestraffe.

Fiskerne er fundet skyldige - delvis på baggrund af oplysninger fra det ulovlige gps-udstyr, og de skal nu betale bøder på henholdsvis 63.000, 13.500 og 3000 kroner. Det oplyser anklager Helle Just til Ritzau.

Fiskerne er tidligere dømt ved Retten i Helsingør. Her var bøderne en lille smule større, men bortset fra den mindre justering har landsretten stadfæstet dommen fra byretten.

Østre Landsret har tidligere fastslået, at Greenpeace brød loven, da man i 2010 gik om bord på kuttere i Gilleleje Havn og monterede skjult gps-udstyr i styrehuse og master.

Organisationen fik 25.000 kroner i bøde, mens en aktivist fik en bøde på 1500 kroner for sin rolle i sagen.

Sagen drejer sig om et fredet område i Kattegat. Området er fredet for at beskytte Kattegat-torsken, der er truet.

Greenpeace har i sagen monteret gps-udstyr på kutterne for at kunne bevise, at de overtrådte forbuddet.

I de tre sager, som Østre Landsret har afgjort torsdag, var der ud over gps-udstyr fra Greenpeace også lovpligtigt gps-udstyr om bord, som er blevet brugt i sagen.

I en fjerde sag, som bliver behandlet ved landsretten til marts, har anklagemyndigheden kun gps-oplysninger fra Greenpeace. Men det var nok til domfældelse i byretten i sin tid.

Alt i alt er der 10 sager om fiskeri i sagskomplekset. De øvrige sager har afventet torsdagens afgørelse fra landsretten, fordi landsdommerne skulle vurdere, om der var særlige EU-retlige forhold, som kunne spille ind. Det er ifølge landsretten ikke tilfældet.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.