Ghita Nørby: Vil altid være bange for, kræften rammer igen

Ghita Nørby går ikke rundt til dagligt og tænker på, at hun har haft kræft to gange. Men det betyder ikke, at hun er stoppet med at være bange for at blive ramt af kræft igen, fortæller hun her
– Vi er nødt til at erkende, at sorgen findes på den anden side af glæden. Jeg render ikke rundt og spekulerer på, hvornår jeg skal dø, men jeg ved det jo godt et eller andet sted, siger Ghita Nørby
– Vi er nødt til at erkende, at sorgen findes på den anden side af glæden. Jeg render ikke rundt og spekulerer på, hvornår jeg skal dø, men jeg ved det jo godt et eller andet sted, siger Ghita Nørby Christian Liliendahl / Scanpix

Når skuespiller Ghita Nørby snart fylder 80 år, kan hun også se tilbage lang karriere. I 60 år har hun været en del af den danske scene, og ligesom karrieren har været travl og ramt af kriser, så har hun også oplevet kriser i løbet af livet.

Ghita Nørby har været ramt af stress, er blevet skilt fire gange og så hun har haft kræft to gange.

– Det gælder i den situation som i lignende krisesituationer livet igennem. Uanset hvad vi rammes af, stress, kræft, en skilsmisse, så er vores første reaktion at løbe vores vej. Væk, væk, væk fra det.

– Men hvis man vender sig om og ser på, hvad det er for et monster, man løber fra, så bliver det automatisk mindre. Og så kan man sige: »Nu har jeg set dig og set dig i øjnene. Hvordan finder vi nu ud af det her, så vi kan leve med det?« Og derfra kan man, langsomt ganske vist, begynde at finde ud af det, siger Ghita Nørby til SØNDAG.

- Jeg var tæt på at dø, fortæller Marie Carmen Koppel om den dag, hun pludselig kollapsede i sin lejlighed. Læs hvad der skete på søndag.dk

Har haft kræft to gange og blevet skilt fire gange

Har du det selv gjort sådan?

– Om jeg selv har gjort sådan? Ja, det har jeg da! Jeg har haft kræft to gange og er blevet skilt fire gange. Så spørg bare mig, du! Jeg løber ikke væk. Jeg kan lide at deltage i livet. Men livet er jo både yin og yang. Sol og skygge. Du kan ikke få det ene uden det andet, siger hun og fortsætter:

– Vi er nødt til at erkende, at sorgen findes på den anden side af glæden. Jeg render ikke rundt og spekulerer på, hvornår jeg skal dø, men jeg ved det jo godt et eller andet sted, siger hun.

– Jeg går heller ikke rundt og tænker på, at jeg har haft kræft og er blevet erklæret rask. Jeg glemmer det da. Men det findes i mig som en bevidsthed. Jeg bortforklarer det ikke for mig selv.

Charlotte Bircow mistede håret efter flere kemobehandlinger. På søndag.dk fortæller hun, hvordan det var at miste håret

Hvornår holdt du op med at være bange for at blive ramt af kræft igen?

– Det holder man aldrig nogensinde op med at være bange for. I det øjeblik du har haft den sorte fugl, der hedder kræft, hængende over dig og er blevet strejfet af dens vinge, vil den altid være der. Den kan godt stige vældig højt op, og du kan glemme den, men den kan også pludselig dykke ned, og så husker du den igen.

Af SØNDAG, redigeret af Webredaktionen, SØNDAG, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.