Ghita Nørby om svært dilemma: For mig er der altid håb

Aktiv dødshjælp er et voldsomt stort emne, som de færreste har en løsning på, siger den 81-årige skuespiller Ghita Nørby.
Ghita Nørby har været tæt på problematikken om aktiv dødshjælp med sin rolle i filmen "Stille hjerte".
Ghita Nørby har været tæt på problematikken om aktiv dødshjælp med sin rolle i filmen "Stille hjerte". Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix/arkiv

For det danske skuespiller-ikon Ghita Nørby er spørgsmålet om aktiv dødshjælp svært at forholde sig til. Hun har ikke selv stået i en situation, hvor det har været aktuelt.

Men hun er ret sikker på, at hun aldrig ville kunne gennemføre det. Hverken på egne eller andres vegne. Det siger hun til TV 2:

- Jeg kunne ikke være med i sådan en beslutning. For mig er der altid et håb, og jeg lever livet fra dag til dag, siger 81-årige Ghita Nørby.

Vigtig film i aktuel debat

Hendes rolle i den to år gamle Bille August-film "Stille hjerte" er uundgåelig i øjeblikkets debat om aktiv dødshjælp.

Debatten fik ny liv, da Mogens Arlund i september blev dømt for at hjælpe sin 71-årige hustru til at dø ved at give hende en overdosis sovemedicin.

I "Stille hjerte" spiller Ghita Nørby en kvinde, som vil indtage en dødbringende dosis medicin med hjælp fra sin mand.

Voldsomt emne

I arbejdet med filmen brugte Ghita Nørby meget tid på lange samtaler med instruktøren Bille August og de øvrige skuespillere på holdet. Samtalerne handlede om, hvordan man kan nå dertil, at man ønsker hjælp til at tage livet af sig selv.

- Det er et voldsomt stort emne, som de færreste har en løsning på. Men det er også et meget vigtigt emne. Så det er godt, at vi med filmen kan gå ind og lave et bud på, hvordan tingene KAN se ud i en lille familie. Så det forhåbentlig kan skabe en vigtig debat, siger Ghita Nørby til TV 2.

Kendte i debatten

På det seneste har flere kendte mennesker støttet aktiv dødshjælp.
Blandt andre har den tidligere politiker Ritt Bjerregaard fortalt, at hun og manden Søren Mørch har aftalt, at de vil hjælpe hinanden med at dø, hvis det kommer der til.

- Jeg ville nok tage ham til Schweiz og lade det ske der, hvis han kunne klare det. Men vi er jo også så priviligerede at have råd til at kunne gøre det. Og det må altså ikke være forbeholdt dem, som har penge nok, har Ritt Bjerregaard sagt.

Desuden støttede Mathilde Gersby, der er kendt fra tv-serien "Da Lotte blev usynlig", offentligt aktivt dødshjælp. Hun blev 37 år og døde af cystisk fibrose for lidt over tre uger siden.

Forfatteren Jane Aamund sagde kort efter dommen over Mogens Arlund følgende:

- Når man ligger og har smerter og bliver holdt kunstigt i live, er det ikke værdigt længere, sagde Jane Aamund kort efter dommen til BT.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.