Ghita Nørby om at have kræft: Man bliver forfærdeligt bange

Skuespillerinden har to gange fået stillet en kræftdiagnose, som hun har overlevet.
"Kræften forsvinder aldrig helt, men eksisterer som en skygge, som man må lære at leve med."
"Kræften forsvinder aldrig helt, men eksisterer som en skygge, som man må lære at leve med." Foto: SCANPIX arkiv

Af redaktionen, SØNDAG, Aller Media

I morgen, 8. maj, markeres International Dag for Æggestokkræft. Og som protektor for patientforeningen Kræft i Underlivet er den store skuespillerinde Ghita Nørby med til at gøre opmærksom på, hvordan man opdager den alvorlige sygdom.

Selvom vi er blevet bedre til at behandle kræftsygdomme herhjemme, og flere overlever, har dødeligheden af æggestokkræft stort set ikke ændret sig. Omkring 600 kvinder får hvert år konstateret sygdommen, og kun en tredjedel er i live fem år senere.

I 1993 døjede Ghita Nørby med maveproblemer og gik derfor til lægen for at blive undersøgt, inden hun skulle på optagelse i Portugal. Her viste det sig, hun havde kræft i underlivet.

- Man bliver forfærdeligt bange, når man får stillet en kræftdiagnose. Man løber og løber væk fra monstret, der rejser sig for næsen af én. Jeg kan huske, at jeg slet ikke kunne sige ordet ’kræft’, da jeg fik diagnosen. Men efter et stykke tid i flugttilstand, vendte jeg mig om og kiggede på monstret. Og i det øjeblik jeg så monstret i øjnene, skete det utrolige, at monstret blev mindre. Og jeg blev stærkere, forklarer en hudløs ærlig Ghita Nørby til denne uges udgave af SØNDAG.

Mille Dinesen fik konstateret sklerose – men det var en fejldiagnose: Læs historien på Søndag.dk

Fik bortopereret sit underliv

Ghita Nørby blev opereret og fik af lægen at vide, at hun var blevet støvsuget indvendigt. Ghita Nørby havde fået bortopereret sit underliv i en alder af 58 år – og netop alderen gjorde det lettere at acceptere.

Selvom det nu er 22 år siden, vil kræften altid spille en rolle i ens liv, forklarer hun.

Symptomer på kræft i æggestokkene

Symptomerne på æggestokkræft opleves ofte i maven og ikke i underlivet. De er diffuse og forskellige fra kvinde til hende. Patientforeningen Kræft i Underlivet har samlet de fem vigtigste symptomer her, så kræften kan opdages i tide. HUSK: Gå til lægen, hvis du har et eller flere af symptomerne dagligt.

  • Oppustet mave, som varer ved.
  • Påfaldende træthed.
  • Daglige mavesmerter eller en følelse af tyngde i maven.
  • Appetitløshed/madlede.
UDVID

- Har du én gang haft kræft, har du det altid. Kræften forsvinder aldrig helt, men eksisterer som en skygge, som man må lære at leve med. Det har jeg gjort. Jeg går ikke rundt og tænker på det hver dag, og jeg ærgrer mig ikke over, hvad jeg måske skulle have gjort. Og sådan er det det. Vi kan ikke begynde at sige, tænk nu hvis. Det værste ord jeg ved, er hvis. Det er noget sludder, slår skuespillerinden fast.

Vigtigt ikke at gemme sig for tilværelsen

For fem år siden måtte Ghita Nørby dog igen se kræften i øjnene, og hun måtte derfor få bortopereret det ene bryst.  I dag er hun 80 år gammel og sprudler af liv.

- Når du ser monstret i øjnene, får du mere styrke til at kæmpe, tage imod den behandling, der findes og leve livet. Og det er vigtigt. Du skal ikke gemme dig, fordi du har kræft. Bevares, det er ikke sjovt, men du bliver nødt til at se tingene i øjnene. Tag lidt ad gangen, hvis det hjælper. Hold op med at gemme dig for tilværelsen. Gå ud og kæmp, se monstret i øjnene og lev dit liv, siger hun.

Sisse Fisker var to år i smertehelvede: Læs på Søndag.dk, hvad hun fejlede

Se også:

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.