Ghita Nørby: Jeg vil have en katolsk begravelse

Selv om Ghita Nørbys tro hverken har et navn eller et billede, så er hun sikker på en ting. Og det er, at hun vil begraves katolsk. Læs hvorfor her.
Ghita Nørby har tænkt over sin egen begravelse. Den skal være katolsk.
Ghita Nørby har tænkt over sin egen begravelse. Den skal være katolsk. Christian Liliendahl / Scanpix

Ghita Nørby er en af Danmarks mest folkekære skuespillere. Vi kender hende fra de gode gamle klassiske film, fra scenen, hvor hun har været på plakaten hos en lang række af de danske teatre, og så har hun både lavet tv-serier og spillefilm. Lige nu er hun aktuel i Bille Augusts ”Stille Hjerte” hvor hun spiller den bærende hovedrolle.

Filmen handler om aktiv dødshjælp – et emne som Ghita Nørby ikke har en mening om. For sådan en mening har hun ikke dannet sig endnu.

Ghita Nørby har haft kræft to gange. På søndag.dk fortæller hun, hvorfor hun aldrig stopper med at være bange for at få kræft igen

Min tro har ikke navn eller billede

Hun har dog en holdning til sin egen begravelse, fortæller hun til SØNDAG. Og den holdning udspringer af tro.

Er du er et troende menneske?

– Ja, min tro har bare ikke noget navn eller billede. Men jeg ville ikke kunne undvære at have en tro i mig, siger Ghita Nørby.

Ibi Støving: Jeg har været død i to minutter og døden nær to gange. På søndag.dk fortæller hun den dramatiske historie

Du konverterede og blev katolik, da du i sin tid giftede dig med Dario Campeotto, er du stadig katolik?

– Lad mig lige slå fast: Man bliver ikke bare sådan lige katolik. Jeg læste til katolik i over et år. Og jeg konverterede af kærlighed til min italienske familie. Jeg er ikke længere forbundet med den katolske kirke i dag, nej, men jeg synes stadig, der er en anden og livligere aktivitet over den katolske kirke end over vores egen, siger hun.

Og det er her omstændighederne omkring hendes egen død og særligt begravelse kommer på tale. For den katolske tro skal have en afgørende rolle ved Ghita Nørbys begravelse.

– Jeg har da også spurgt, om jeg kunne blive katolsk begravet, når den tid kommer, selv om jeg har begået mange dødssynder, og det mente man nok, at vi kunne finde ud af, siger hun.

Af SØNDAG, redigeret af Webredaktionen, SØNDAG, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.