Geolog venter kollaps på norsk fjeld i aften

Over 100.000 kubikmeter sten kan skride ned fra et fjeld på 1294 meter i det nordvestlige Norge.
Det norske fjeld Mannen kan kollapse tirsdag aften, vurderer ekspert.
Det norske fjeld Mannen kan kollapse tirsdag aften, vurderer ekspert. Foto: /free

Bevægelserne i det norske fjeld Mannen fortsætter tirsdag, og chefgeolog Lars Harald Blikra venter et skred i løbet af aftenen.

Det 1294 meter høje fjeld i Rauma i det nordvestlige Norge har længe været på grænsen til et skred. Det vil kunne få mere end 100.000 kubikmeter til at skride ned fra stor højde.

De lokale myndigheder holdt midt på dagen en orientering udviklingen, efter at bevægelserne i fjeldmasserne tog voldsomt til natten til tirsdag og fortsætter i samme tempo.

- De seneste 12 timer er der faldet 12-13 millimeter nedbør, hvilket fortsætter med at påvirke fjeldet. Nu øges aktiviteten også længere nede i fjeldet, siger Blikra.

- Et skred er sandsynligt i aften, hvis fjeldpartiet ikke stabiliserer sig, siger han.

Men geologen understreger samtidig, at det er svært at forudsige, hvordan naturen udvikler sig.

- Vi bør være ydmyge over for, hvad naturen selv kan skabe, men med de bevægelser, vi ser nu, ser det ud som om skredet kommer tirsdag aften.

Resultater fra målinger tyder ifølge geologerne på, at det er på et begrænset parti af fjeldet, at skredet vil ske.

Amtmand Andreas Hustad siger, at politiet mener, at det har gjort alt, hvad der er nødvendigt - blandt andet med evakueringer og sikring af området.

Når skredet kommer, vil vejen E136, der går gennem dalen, blive lukket. Den vil blive genåbnet, så snart det er forsvarligt.

Tirsdag formiddag blev folk, der opholdt sig i nærheden af fjeldet, bedt om at være i nærheden af deres biler. De blev også frarådet at indånde det støv, der vil være i luften, når skredet sker.

Fra at bevæge sig 6-7 millimeter i døgnet de forrige dage gik stenmasserne mandag over til at bevæge sig 2-2,5 centimeter i døgnet.

Det var store mængder nedbør søndag aften, der udløste den øgede bevægelse.

- Der skal mindre og mindre nedbør til for at give øget bevægelse, understreger Blikra.

/ritzau/NTB

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.