Gentest-krav: Borgere bliver usikre

Forsikringsselskaberne skal ikke have informationer om kundernes gener, hvis det står til Danske Regioner.
Danske Regioner mener, at borgerne bliver usikre, hvis forsikringsselskabet kan se med i gentest-resultater. Arkivfoto
Danske Regioner mener, at borgerne bliver usikre, hvis forsikringsselskabet kan se med i gentest-resultater. Arkivfoto Foto: Axel Heimken/AXEL HEIMKEN/PICTURE-ALLIANCE/DPA/AP IMAGES

Danske Regioner mener ikke, at forsikringsselskaber skal have adgang til sundhedsvæsenets genetiske oplysninger om borgerne.

- Genetiske profiler kan gavne sundheden, fordi vi kan skræddersy medicin og forebyggelse til mange borgere i fremtiden. Men hvis forsikringsselskaber har krav på at få de meget personlige oplysninger, kan det gøre borgerne usikre.

Det siger Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner, og advarer om, at det i sidste ende kan kan forhindre en bedre anvendelse af målrettet medicin.

- Oplysningerne bør derfor fortsat kun kunne bruges i anonymiseret form til forskning og udvikling, og det er jo ikke tilfældet med forsikringsselskabernes ønske, lyder det fra Bent Hansen (S) i en kommentar.

Med udtalelsen modsætter Danske Regioner sig forsikringsselskaberne, der lige nu ønsker at få indsigt i deres kunders gentest.

Gentest kan afsløre, om man bærer på arvelige sygdomme, og det er den viden, forsikringsselskaberne mener, at de også har krav på at få, hvis deres kunder er blevet test.

Ønsket ligger lige nu på justitsministerens bord, der er gået i "tænkeboks" på området, skriver Politiken mandag.

Forsikring og Pension ønsker ifølge Politiken at få adgang til kundernes gentest for at få den samme viden om kundens risiko, som kunden selv har. Det skal blandt andet hindre spekulation fra kunderne.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.