Genbrugsguld hitter som julegaver

Over halvdelen af danskerne ville blive glade for at modtage en brugt julegave, og hver anden overvejer at købe brugt til venner og familie.
Julegaven i år kan sagtens komme fra et loppemarked eller en genbrugsbutik. Det er især boligudstyr og design, der hitter.
Julegaven i år kan sagtens komme fra et loppemarked eller en genbrugsbutik. Det er især boligudstyr og design, der hitter. Foto: Colourbox/free

Når flæskestegen er spist, mandlen er fundet og salmerne sunget, er det tid til at pakke julegaver op.

Men det er ikke sikkert, at din nye lampe, legetøjstog eller sovsekande er så ny endda - for hver anden dansker kunne nemlig sagtens finde på at suse forbi en genbrugsbutik, vintagebutik eller et loppemarked for at finde gaverne. Det viser en ny undersøgelse lavet af YouGov for DBA.

- Genbrug, bæredygtighed og bevidstheden om vores miljø er utroligt meget oppe i tiden. Vi vil alle gerne signalere, at vi passer på vores jordklode, og det gør vi jo blandt andet ved at give brugte julegaver, siger Gitte Lacarriere, der er indretningsarkitekt og genbrugsekspert.

Hun siger, at der ud over den store miljømæssige signalværdi også er et mere personligt aspekt i den brugte julegave.

- Det er mere betænksomt og personligt at købe en brugt vase, som man bruger tid på at udvælge til en, man holder af, end hvis man bare køber en vase i en hvilken som helst isenkramforretning, siger hun.

Og de brugte gaver ser ud til at falde i god jord. 58 procent af danskerne ville nemlig blive glade for en brugt gave, viser undersøgelsen. Den viser også, at det især er boligudstyr, design og elektronik, der hitter under træet.

- I december sidste år så vi en markant stigning på søgninger efter Royal Copenhagen, Play Station 3, Hay møbler og accessories, Lego og iPhones i forhold til december 2012. Derfor tør vi godt spå om, at disse ting bliver populære secondhand gaver i år, siger Sofie Folden Lund, der er kommunikationschef hos DBA.

Gitte Lacarriere er enig i, at gaver til at indrette hjemmet hitter. Især keramik, vaser, askebægere, stentøj, bordlamper fra 1970'erne samt farvede glas er meget moderne nu, fortæller hun. Og hun er ikke i tvivl om, hvor man finder det bedste genbrugsguld.

- Hvis du er ude efter designting, som eksempelvis Lyngby-vaser, så får du det billigst og lettest på nettet. Jeg har aldrig fundet sådan noget i en fysisk genbrugsbutik, men man kan selvfølgelig være heldig at snuble over noget, siger hun.

Vil man gennemføre genbrugsstilen til fulde, kan man også pakke gaverne ind i genbrugsmaterialer som bogsider, avispapir eller gamle tørklæder, siger Gitte Lacarriere.


Fakta: Hvilken brugt julegave vil vi helst have?

- Boligudstyr (eksempelvis lamper, vaser, stole): 78 procent

- Designklassikere: 63 procent

- Legetøj: 41 procent

- Elektronik: 29 procent

- Hver anden dansker kunne finde på at give en julegave brugt, hvor tre ud af fire ville sætte gaven i stand, før de gav den. Størstedelen, 58 procent, ville blive glade for at modtage en brugt gave.

Kilde: Undersøgelse foretaget af YouGov for DBA.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.