Gave eller bestikkelse? Her skal du passe på som offentligt ansat

27 offentligt ansatte er anholdt for bestikkelse. Men hvad må du som offentligt ansat takke ja til?
- Når der er tale om gaver til flere tusinde kroner som mobiltelefoner eller tablets, bør man ikke være i tvivl om, at sådanne gaver må man som offentligt ansat ikke modtage, siger Per Nikolaj Bukh, der er professor på Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet.
- Når der er tale om gaver til flere tusinde kroner som mobiltelefoner eller tablets, bør man ikke være i tvivl om, at sådanne gaver må man som offentligt ansat ikke modtage, siger Per Nikolaj Bukh, der er professor på Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet. Foto: Scanpix arkiv

Må man som offentligt ansat tage imod en julegave med to flasker vin fra en samarbejdspartner?

Det må du gerne. Men man skal tænke sig godt om, hvis man får en gave som offentligt ansat.

Sådan lyder formaningen fra Per Nikolaj Bukh, der er professor på Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet.

Derimod bør man altid takke nej, hvis giver forventer at få noget til gengæld.

- Hvis man får en gave, uanset beløbsstørrelse, hvor giver forventer at få noget til gengæld, bør alarmklokkerne ringe, siger Per Nikolaj Bukh.

Tusindkroners gaver: nej tak

Spørgsmålet om gaver er blevet aktuelt, efter at Bagmandspolitiet tirsdag anholdte 27 primært offentligt ansatte, som er mistænkt for bestikkelse.

Det er blandt andet mobiltelefoner og tablets, som de anholdte er mistænkt for at modtage.

- Når der er tale om gaver til flere tusinde kroner som mobiltelefoner eller tablets, bør man ikke være i tvivl om, at sådanne gaver må man som offentligt ansat ikke modtage, påpeger Per Nikolaj Bukh.

Der er ingen regler for, hvor dyr en gave må være. Men her handler det igen om at bruge sin sunde fornuft.

- I særlige anledninger som et 25-års jubilæum, en 50-års fødselsdag eller at man går på pension, må man gerne tage imod gaver af passende størrelser, forklarer Per Nikolaj Bukh og tilføjer:

- Generelt skal man holde sig fra at modtage gaver, som man ikke har lyst til at fortælle åbent om til andre.

Han mener, at reglerne for, hvilke gaver offentligt ansatte må modtage, er meget tydelige.

I tvivl? Træk lod om gaven

Grundlæggende handler det om, at offentligt ansatte skal være upartiske, men det betyder ikke, at man er tvunget til at takke nej til alle gaver.

- Hvis man hen under julen får tre flasker vin fra en samarbejdspartner, som takker for godt samarbejde, må man gerne tage imod, forklarer Per Nikolaj Bukh.

Men han forstår godt, at man kan komme i tvivl. Derfor foreslår han, at man kan gøre som andre offentlige arbejdspladser:

- Mange offentlige arbejdspladser har en politik om, at gaverne bliver samlet i en pulje og udloddet til afdelingens julefrokost. Det er en rigtig fin måde at undgå mistanke om bestikkelse.

- Det er en fin måde at gøre det på, for der er ikke grund til at afvise gaven og risikere at fornærme nogen.

En god tommelfingerregel er ifølge Per Nikolaj Bukh, at er man det mindste i tvivl, om man må modtage en gave, så skal man spørge sin chef. På den måde holder man sin ryg fri.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.