Går ud over børnene: Socialrådgivere klager over tidspres

Arbejdspresset i Statsforvaltningerne er tilsyneladende massivt.
Arbejdspresset i Statsforvaltningerne er tilsyneladende massivt.
Arbejdspresset i Statsforvaltningerne er tilsyneladende massivt. Colourbox

Mens politikerne på Christiansborg forhandler justeringer af forældreansvarsloven, er arbejdspresset i Statsforvaltningen, som skal føre loven ud i livet, tilsyneladende massivt, skriver Politiken onsdag.

Arbejdstilsynet har ved årsskiftet givet Statsforvaltningens afdeling i Ringsted to påbud for det psykiske arbejdsmiljø, viser en aktindsigt, som Politiken har fået.

"Virksomheden påbydes at sikre, at stor arbejdsmængde og tidspres ikke forringer de børnesagkyndiges sikkerhed og sundhed", hedder det ifølge Politiken, ligesom ledelsen skal bruge ekstern rådgivning til at undersøge det psykiske arbejdsmiljø.

Påbuddet gælder de jurister og socialrådgivere, som tager sig af eksempelvis sager om, hvor børnene skal bo efter en skilsmisse, og hvor meget samvær de skal have med deres far og mor. De ansatte har haft gennemsnitligt 32 verserende sager, hvor ledelsens mål er 20-22. Det skyldtes især to ubesatte stillinger.

Påbuddet undrer ikke i Danske Familieadvokater, som sidder på den anden side af bordet.

- Vi oplever et miljø, hvor de har rigtig travlt. Vi ser det også på de lange sagsbehandlingstider, og det går ud over kvaliteten af sagsbehandlingen, for konfliktniveauet stiger, jo længere tid der går, siger Lone Brandenborg til Politiken.

I afgørelsen fra Arbejdstilsynet fremgår det, at en sag ikke må ligge stille mere end syv dage, men medarbejderne har eksempler på sager, som ikke er afgjort efter op til tre måneder.

I rapporten klager medarbejderen også over, at arbejdspresset går ud over kvaliteten i arbejdet, og de forklarer, at ledelsen har meldt ud, "at man kan sænke overliggeren i arbejdet og ikke nødvendigvis behøver at læse alle akter på en sag". Det afviser ledelsen dog.


Afdelingen i Ringsted er blot en af i alt ni afdelinger i Statsforvaltningen, men advokat Viggo Bækgaard, som er talsmand for foreningen Børn og Samvær, mener, at arbejdsmiljøet generelt er belastet. Han går til møder i Statsforvaltningen et par gange om måneden.


- Når vi ser et påbud i Ringsted, er det kun, fordi det der er gået helt vildt galt. Min oplevelse er, at det er blevet tiltagende skrækkeligt i hele Statsforvaltningen. De er presset i bund, siger Viggo Bækgaard til Politiken.


Direktør i Statsforvaltningen Helle Haxgart fremhæver over for Politiken, at Statsforvaltningen i Ringsted var i en speciel situation, da Arbejdstilsynet var på besøg, da der var to vakante stillinger, som gjorde, at medarbejderne var særligt pressede. Blandt andet førte det til, at de i snit havde 32 verserende sager, hvor målet er, at de skal sidde med 20.

Det sagsantal er i dag bragt ned, forklarer direktøren, fordi kolleger fra andre dele af Statsforvaltningen rejste til Ringsted og holdt 54 møder, mens 120 sager er fordelt til resten af landet. Der er dog stadig to ledige stillinger slået op i Ringsted.

- Vi er 178 årsværk til knap 30.000 sager om året, så vi har da travlt. Det har Statsforvaltningens medarbejdere som på andre offentlige arbejdspladser, siger Helle Haxgart til Politiken.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.