Fyringstruede Bente: Vi græder og raser

10 erfarne sosu-assistenter frygter udrensning af deres faggruppe på kirurgisk afdeling.
Ifølge sosu-assistent og tillidsrepræsentant Bente Schibsbye er sosu-assistenter fortid på den kirurgiske afdeling på Regionshospitalet Herning.
Ifølge sosu-assistent og tillidsrepræsentant Bente Schibsbye er sosu-assistenter fortid på den kirurgiske afdeling på Regionshospitalet Herning. Foto: Søren Bidstrup/Arkiv/Scanpix

I knap 25 år har sosu-assistent Bente Schibsbye madet og badet patienter på Regionshospitalet Herning, men nu frygter hun, at det er slut.

- Jeg fik et chok, da jeg fik beskeden ti minutter inden en aftenvagt, siger hun.

Ifølge ledelsen var beskeden et forslag om at fyre 59-årige Bente Schibsbye og alle andre sosu-assistenter på den kirurgiske afdeling, hun arbejder på.

Bente Schibsbyes version af historien er en helt anden.

- Det var ikke et forslag. Det var ikke til diskussion. Vi fik en kollektiv fyring, siger hun.

Ifølge Bente Schibsbye fik hun beskeden i starten af juli - som den eneste.

- Det værste var at få mundkurv på. Det har været ubehageligt at gå med den viden uden at kunne dele den med kollegerne. Jeg var jo klar over, at de ville blive dybt ulykkelige, når de fik nyheden, forklarer sosu-assistenten, der også er tillidsrepræsentant.

Først i begyndelsen af august blev hendes ni kolleger orienteret om det, der ifølge ledelsen er et spareforslag på et orienteringsmøde.

- Nogle græd. Andre var rasende. Vi var hele følelsesregistret igennem på det møde, siger hun.

"Jeg føler mig hjælpeløs"

Bente Schibsbye er langt fra den eneste, der er usikker på sin jobfremtid i Region Midtjylland.

Før sommerferien besluttede regionens politikere at fyre eller forflytte 800-1.000 ansatte.

I perioden 2015-2019 skal Region Midtjylland spare mange millioner hvert eneste år for blandt andet at få råd til dyr medicin. Besparelserne topper i 2018 med 718 millioner.

- Jeg føler mig hjælpeløs. Afdelingsledelsen har besluttet sig for at fyre, og den beslutning er de nu ved at føre ud i livet. Jeg kan råbe og skrige, men det gør ingen forskel, siger Bente Schibsbye.

Hendes HR-chef Lasse P. Hansen fra Hospitalsenheden Vest bekræfter, at der er et forslag om at fyre samtlige sosu-assistenter på afdelingen, og at sosu-assistenterne er blevet orienteret om forslaget. Han afviser dog, at de de facto har fået en fyreseddel.

- Vi føler os forpligtede til at undersøge mulighederne for anden ansættelse. Det er den proces, vi er i fuld gang med, siger han.

Slut med nærkontakt?

Hvis det ender med, at Bente Schibsbye og kollegerne må vinke farvel til deres arbejdsplads, får det konsekvenser. Det forudser sosu-assistenten.

- Jeg forestiller mig, at ledelsen ansætter sygeplejersker, når vi er ude. Det kan jo ikke hænge sammen. Hvis afdelingen ikke får andre hænder, kommer det til at gå ud over nærkontakten med patienterne, siger hun.

Selvom Bente Schibsbye og kollegerne er tæt på efterlønsalderen, er hun fortrøstningsfuld på deres vegne. Hvis de ender i køen af arbejdsløse, bliver det kun for en kort bemærkning, lyder det.

- Vi står godt, fordi vi har mange års erfaring. Mange opgaver bliver flyttet fra sygehusene til kommunerne. Jeg tror, at de går efter folk med sygehus-erfaring, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.