Fyrings-frygt: Ny telegigant tænder advarselslamperne

Sammenlægningen af Telia og Telenor får HK til at frygte for de ansattes løn og arbejdsforhold.
Telia og Telenor regner med at spare 800 millioner kroner på at slå sig sammen. HK frygter, det kommer til at gå ud over arbejdsforholdene i den nye telegigant.
Telia og Telenor regner med at spare 800 millioner kroner på at slå sig sammen. HK frygter, det kommer til at gå ud over arbejdsforholdene i den nye telegigant. Colourbox

De to store teleselskaber Telia og Telenor regner med at spare 800 millioner kroner på at slå pjalterne sammen. Men det bliver nok ikke direktørernes lønningspose, der kommer til at holde for, vurderer Jakob Nerup, der er faglig sekretær i HK.

- Det her får mange advarselslamper til at blinke. Logikken i store fusioner er jo gerne at spare lønkroner, og det er nok ikke i ledelsen, de kommer til at kunne mærke det, siger han.

De to selskaber meldte tidligere i dag ud, at de vil slå sig sammen i Danmark, og de får tilsammen 3,5 millioner mobilkunder og en markedsandel på 40 procent. Sammenlægningen forventes at give en synergieffekt på 800 millioner kroner.

Det dækker over, at det nye fælles selskab vil spare penge på distribution, salg og marketing, kundeservice, administration samt netværk og it.

To meget forskellige selskaber

I HK er de bange for, at det kommer til at betyde fyringer.

- Jo større de bliver, jo færre medarbejdere kan de klare sig med, siger Jakob Nerup.

Men det er også lønnen og arbejdsforholdene for medarbejderne i den nye telegigant, der bekymrer ham.

I dag er forholdene nemlig bedre i Telenor end de er i Telia. Selvom der gælder den samme overenskomst i de to selskaber, er der nogle mere favorable lokalaftaler i Telenor.

Her har medarbejderne eksempelvis mulighed for at forhandle om deres løn og bonusordninger, mens det hos Telia bliver dikteret fra ledelsen. Og det er ikke givet, at de ordninger følger med.

- Telenor har en global politik om at samarbejde med fagforeninger, det har Telia ikke, så der er meget stor forskel på vores samarbejde med de to selskaber, siger Jakob Nerup.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.