Fyringer vækker harme: Nu skal Frank Jensen forklare sig

SF kræver svar fra overborgmesteren i København, Frank Jensen, på, hvad der er foregået i speget sag om fyring af 16 ansatte.
SF stiller nu fem spørgsmål til Frank Jensen i den meget omtalte sag om fyringen af 16 ansatte.
SF stiller nu fem spørgsmål til Frank Jensen i den meget omtalte sag om fyringen af 16 ansatte. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Scanpix

SF i Københavns Kommune reagerer skarpt på en sag om fyring af 16 ansatte i forvaltningen. Partiet vil have overborgmester Frank Jensen (S) til at forklare, hvad der er foregået. Og overborgmesteren skal forsikre, at ansatte trygt kan tage på kurser uden at frygte efterfølgende fyring. 

Det oplyser Sisse Marie Welling (SF), som er medlem af Borgerrepræsentationen i København. Til Avisen.dk siger hun:

- Der er nu medarbejdere i Koncernservice under Økonomiforvaltningen, der går rundt og er bange for at blive sendt på efteruddannelse. Sådan må det ikke være.

SF vil på et møde i Borgerrepræsentationen 25. august have overborgmesterens svar på fem spørgsmål (læs spørsmålene ved at klikke på linket på næste linje).

 

- Vi bliver nødt til at finde ud af, hvad der er opad og nedad i denne sag. Hidtil har vi ikke kunnet få klare svar, siger Sisse Marie Welling. 

Kom på kursus og blev fyret 

Som tidligere omtalt i Avisen.dk blev 16 regnskabs-medarbejdere fyret i foråret efter et mærkværdigt forløb. Et forløb som har vakt opsigt i mange medier. 

De nu fyrede fra Koncernservice under Økonomiforvaltningen kom på et kort kursus tidligere i år og fik først under kurset besked om, at de ville blive afskediget, hvis de ikke bestod den afsluttende test.

16 ud 20 deltagere klarede ikke testen og blev fyret efterfølgende. HK Kommunal Hovedstaden vil nu føre sager for de fyrede, da fagforeningen mener, at fyringerne er uberettiget. 

SF: Fremgangsmåde under al kritik 

Sisse Marie Welling har indtryk af, at flere ting i sagen har været håndteret helt forkert.

- Det undrer mig, at man fortæller kursister, at de vil blive fyret, hvis de ikke består et kursus. Det dur ikke. Dels sætter man folk under et enormt psykisk pres. Dels er det ikke en konstruktiv måde at sikre, at folk tilegner sig nødvendige kompetencer, siger Sisse Marie Welling. 

Hun peger også på, at tilliden er brudt mellem de cirka 850 ansatte og ledelsen i Koncernservice.

- Kommunen har et erklæret ønske om ledelse bygget på tillid. Altså at man taler med medarbejderne og deres repræsentanter om udfordringer og løsninger. I denne her sag er der i stedet skabt mistillid, siger Sisse Marie Welling, og fortsætter:

- Denne måde at fyre folk på ligger meget langt fra de værdier, som Københavns Kommune skal stå for.

SF står ikke alene med sin kritik i Borgerrepræsentationen. Tidligere på sommeren har Finn Rudaizky fra Dansk Folkeparti også været ude med kraftig kritik af forløbet. 

Fyringer har "særlig karakter" 

Overborgmester Frank Jensen har tidligere i Avisen.dk forsvaret ledelsen i Koncernservice. Han skrev blandt andet:

"Der har generelt været behov for at styrke kompetencerne i organisationen, men det er naturligvis også afgørende, at medarbejderne har tillid til ledelsen. Ledelsen i Koncernservice har derfor nu fuld fokus på at få rettet op på arbejds- og trivselsforholdene i hele organisationen."

Direktøren for Koncernservice, Ivan Kristoffersen, har tidligere oplyst, at der er tale om fyringer af en "helt særlig karakter". Til Avisen.dk har han skrevet:

"Disse afskedigelser har været af en helt særlig karakter, som jeg har svært ved at se gentage sig, og jeg vil gerne understrege, at ingen er blevet afskediget alene på grund af en test, men på baggrund af en samlet vurdering."

"Jeg ved godt, at et sådant afskedigelsesforløb altid sætter sig spor, men det er afgørende, at vi har et godt samarbejde mellem ledelse og medarbejdere, der bygger på tillid og åbenhed."

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.