Fyrig Johanne Schmidt: "Kære Mette Frederiksen..."

Enhedslisten vil holde skarpt øje med Thulesen Dahl. Også fagbevægelsen får et retorisk rap over nallerne.
- Dansk Folkeparti er nu Danmarks andetstørste parti. Og det er, som om I glemte jeres løfter, da I for få måneder siden gik med til skære i den nære velfærd i kommunerne, siger Johanne Schmidt-Nielsen.
- Dansk Folkeparti er nu Danmarks andetstørste parti. Og det er, som om I glemte jeres løfter, da I for få måneder siden gik med til skære i den nære velfærd i kommunerne, siger Johanne Schmidt-Nielsen. Foto: Keld Navntoft/arkiv/Scanpix

Selvom det formentlig næppe bliver Enhedslistens stemmer, der skal sikre statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) et flertal for den kommende finanslov, så har partiet tænkt sig at følge forhandlingerne ganske nøje.

Og særligt et parti kan regne med bevågenhed fra politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen og hendes partifæller, nemlig Dansk Folkeparti med formand Kristian Thulesen Dahl i spidsen.

- Kristian Thulesen Dahl, vi holder øje med dig.

- Det er dig, der har vagten nu. Enhver forringelse af vilkårene for vores børn, vores studerende, mennesker med handicap, mennesker, der er ramt af sygdom og vores ældre falder direkte tilbage på dig, siger Johanne Schmidt-Nielsen i sin tale til partiets årsmøde lørdag.

- Dansk Folkeparti er nu Danmarks andetstørste parti. Og det er, som om I glemte jeres løfter, da I for få måneder siden gik med til skære i den nære velfærd i kommunerne. Og den ældremilliard, som Enhedslisten ellers fik presset igennem, den forsvandt.

Et af de punkter, som Enhedslisten særligt vil teste Dansk Folkeparti på, er dagpenge. Her er der lagt op til sværdslag af de større, når en kommission om kort tid skal aflevere sine anbefalinger til fremtidens dagpengesystem.

Kommissionen har fået til opgave at komme med forslag, der ikke gør det samlede system dyrere. Men Johanne Schmidt-Nielsen mener slet ikke, at der kan laves en god løsning uden flere penge.

- Højrefløjen stjal tre milliarder kroner, da Thulesen Dahl gennemførte Danmarks dårligste byttehandel og byttede efterløn og dagpenge for et par grænsebomme. De penge skal selvfølgelig føres tilbage, siger hun til høje klapsalver fra tilhørerne.

Hun kom herefter med en opfordring til S-formand Mette Frederiksen:

- Og til Mette Frederiksen: Én ting er jeg enig med dig i. Det er vældigt fornuftigt med en vis portion skepsis over for Kristian Thulesen Dahl. Men et flertal af danskerne stemte på partier, der gik til valg på et stærkere dagpengesystem. Lad os nu se, om Thulesen Dahl mener det, når han siger dagpengeforbedringer og tryghed for lønmodtagerne. Eller om han igen bøjer af, hvis han bliver stillet en grænsebom i udsigt. Kære Mette, lad os da teste ham.

Også fagbevægelsen får en advarsel fra Enhedslistens frontfigur.

- Jeg har godt hørt, at der er stemmer i toppen af fagbevægelsen, der pipper om, at man måske kunne skære lidt på de nyuddannede eller de lavtlønnede til gengæld for bedre genoptjeningsregler.

- Til fagtoppen vil jeg venligt sige: Husk nu, hvem I repræsenterer. Husk nu, at det er jeres job at stå på lønmodtagernes side. Og de unge er også lønmodtagerne. De lavtlønnede er også lønmodtagere.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.