Fyret for Facebook-snak: Får 200.000 i erstatning

To pakkeriarbejdere på brødfabrikken Kohberg i Sønderjylland blev fyret for at have diskuteret en arbejdsnedlæggelse i en chatgruppe på Facebook. Nu får de erstatning på 200.000 kroner.
ARKIVFOTO: - Det var virkelig ubehageligt at blive beskyldt for at true sine kolleger. Hvis vi faktisk havde truet nogen, hvorfor gik der så otte dage, før vi blev opsagt? Det var vigtigt for mig at få rejst sagen i Afskedigelsesnævnet og få en dom, siger John Peglau.
ARKIVFOTO: - Det var virkelig ubehageligt at blive beskyldt for at true sine kolleger. Hvis vi faktisk havde truet nogen, hvorfor gik der så otte dage, før vi blev opsagt? Det var vigtigt for mig at få rejst sagen i Afskedigelsesnævnet og få en dom, siger John Peglau. Claus Fisker/Scanpix

Det er nu blevet en bekostelig affære for Kohberg at fyre pakkeriarbejderne John Peglau og Henning Nielsen for deres deres indlæg på Facebook.

Det skriver Fødevareforbundet NNF’s medlemsmagasin, Substans.

I forsommeren 2014 deltog de fleste af medarbejderne på Kohberg-fabrikken i Bolderslev i Sønderjylland i en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse. De diskuterede sagen i en lukket chatgruppe på Facebook.

Her fremsatte John Peglau og Henning Nielsen ifølge ledelsen på fabrikken trusler mod andre kollegaer, ligesom de skulle have udvist illoyal adfærd over for virksomheden. De to medarbejdere, der tilsammen har været i Kohberg i mere end 25 år, blev fyret en uge efter den tre dage lange strejke sluttede.

Rejser sagen i nævn

De gik efterfølgende til Fødevareforbundet NNF, som rejste sagen i Afskedigelsesnævnet. Fagforeningen mente nemlig ikke, at de to havde gjort noget, som kunne retfærdiggøre en afskedigelse.

- Det var virkelig ubehageligt at blive beskyldt for at true sine kolleger. Hvis vi faktisk havde truet nogen, hvorfor gik der så otte dage, før vi blev opsagt? Det var vigtigt for mig at få rejst sagen i Afskedigelsesnævnet og få en dom, siger John Peglau til Substans.

Her kom det frem, at Kohberg blev gjort opmærksom på John Peglau og Henning Nielsens kommentarer allerede den 24. maj, men de to medarbejder blev først bortvist d. 2. juni.

Burde have kaldt dem til samtale

Jan Toft, faglig sagsbehandler i Fødevareforbundet NNF, mener, at det er helt urimeligt at fyre folk på den måde. Kohberg burde kaldt medarbejderne til en samtale og måske have givet en advarsel, argumenterer han.

Afskedigelsesnævnet gav fagforeningen ret. Nævnet lagde vægt på, at medarbejderne ikke havde fremsat fysiske trusler mod de kolleger, der ikke var med i arbejdsnedlæggelsen. Udtalelserne var heller ikke grove nok. Nævnet pålagde derfor Kohberg at betale 100.000 kroner i erstatning til John Peglau og Henning Nielsen.

Forundrede

I Kohberg er man forundret over sagen.

- Ledelsen fik kort efter afslutningen af den overenskomststridige strejke udleveret en Facebook-tråd, hvoraf den enkelte medarbejders udtalelser fremgik. På den baggrund fandt ledelsen det nødvendigt at afskedige i alt tre medarbejdere, for at opretholde et fremtidigt godt arbejdsklima, også for de medarbejdere, som valgte at arbejde under strejken. Vi er derfor forundrede over sagens udfald, men dommen er naturligvis taget til efterretning, skriver Nana Noe, HR-chef hos Kohberg Bakery Group, i en mail til Substans.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.