Fynsk greve brugte underbetalte østarbejdere: Skal hoste op med 30.000 kroner

Østarbejdere knoklede løs til 65 kroner i timen. Nu skal greven betale 30.000 kroner.
Grev Frants Bernstorff-Gyldensteen mener ikke, han har gjort noget forkert - han blandede sig nemlig ikke i, hvad underleverandøren betalte de ansatte.
Grev Frants Bernstorff-Gyldensteen mener ikke, han har gjort noget forkert - han blandede sig nemlig ikke i, hvad underleverandøren betalte de ansatte. Foto: Scanpix/Arkiv

30.000 kroner. Sådan lyder regningen til lensgreve, kammerherre og hofjægermester Frants Bernstorff-Gyldensteen, efter han har brugt østarbejdere, der har tjent 65 kroner i timen før skat for arbejde i dette efterår på hans store gods på Nordfyn.

Det skriver Fagbladet 3F.

Lensgrevens betaling på 30.000 kroner til 3F skal ske inden nytår. Det ligger fast, efter at 3F, Frants Bernstorff-Gyldensteen og hans arbejdsgiverforening, GLS-A, indgik forlig i lønsagen på et mæglingsmøde tirsdag på godset Gyldensteen.

Sagen var rejst af 3F, efter 3F Nordhøjfyn blev bekendt med lønforholdene på godset, der blandt andet producerer løg og græskar.

- Der har været tale om massiv underbetaling af østarbejdere i forhold til overenskomsten. Vi er tilfredse med, at sagen hurtigt blev løst, og virksomheden nu betaler den aftalte kompensation, siger Morten Fischer-Nielsen, forhandlingssekretær i Den Grønne Gruppe i 3F.

Familien Bernstorff-Gyldensteen har nære forbindelser til det danske kongehus. Grevens hustru, lensgrevinde Victoria Bernstorff-Gyldensteen, var hofdame for Kronprinsesse Mary i to år og modtog i 2006 Dannebrogsordenen af Dronning Margrethe.

Nogle af østarbejderne hos lensgreven var ansat hos firmaet Ent Flex. Lønsedlerne viser, at østarbejderne hos selskabet fik 65 kroner i timen for arbejdet hos lensgreven. Lønnen var den samme for overarbejde.

Frants Bernstorff-Gyldensteen bekræfter, at han skal betale 30.000 kroner som følge af forliget. Men samtidig oplyser han, at brugen af underleverandør er foregået fuldt lovligt.

- Jeg er en pragmatisk forretningsmand. Jeg har mere gavn af at lede og fordele arbejdet på min arbejdsplads end at vente i årevis på at få en afgørelse på den her sag, siger Frants Bernstorff-Gyldensteen til Fagbladet 3F.

Han ønsker ikke at kommentere på timelønnen på 65 kroner før skat til østarbejderne, der under arbejdet har boet til leje hos Ent Flex i boliger ejet af lensgreven:

- Jeg har ikke noget forhold til, hvad min underleverandør betaler sine medarbejdere, siger Frants Bernstorff-Gyldensteen.

3F Nordhøjfyn oplyser, at Frants Bernstorff-Gyldensteens virksomhed har fastansatte, danske medarbejdere, der tjener overenskomstmæssig løn.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.