Tusindvis af danskere har spist mad fra Gjerndrup Kro, som kan have været sundhedsfarlige bakteriebomber.
Kroen har leveret ”Wienerschnitzel mit alles” til store bierfester i blandt andet Bjert, Sønderborg, Hjørring og Assens på trods af, at virksomheden officielt blev lukket sidste år og ikke har haft tilladelse til at lave og servere mad.
På baggrund af en henvendelse fra Avisen.dk besøgte Fødevarestyrelsen i fredags kroen og konstaterede, at der blev lavet ulovlig mad under uhygiejniske forhold.
"Rengøringen var yderst mangelfuld, der var skimmelvækst i køleskabet, der stod skærebrædder og fødevarer på gulvene, der var ikke styr på temperaturen ved opvarmning, nedkøling eller opbevaringen. Vi vurderede simpelthen, at det var direkte sundhedsfarligt," siger Eva Rosenørn, sektionsleder i Fødevarestyrelsen.
LÆS OGSÅ: Jysk fup-kro leverede 600 farlige schnitzler til bierfest
Det sker kun få gange om året i hele Sydjylland, at Fødevarestyrelsen lukker en virksomhed ned med det samme på et kontrolbesøg, fortæller Eva Rosenørn. Men i dette tilfælde vurderede den tilsynsførende, at det var nødvendigt.
"Det er forbundet med sundhedsfare at spise maden. Når der for eksempel ikke er styr på opbevaringstemperaturen, kan der vokse sygdomsfremkaldende bakterier i maden. Det kan typisk give diarré og opkast," siger hun.
Maden var ringe
Avisen.dk har været i kontakt med adskillige arrangører af bierfester, som har fået maden leveret fra Gjerndrup Kro. I alt kan der være tale om over 15.000 kuverter. I Vendiahallen i Hjørring havde de den 3. oktober 800 mennesker til bierfest. Menuen var ”wienerschnitzel mit alles” fra Gjerndrup Kro, men maden var en stor skuffelse.
"Det her kød var godt nok ikke værd at skrive hjem om. Det hørte vi også fra vores gæster. Maden havde stået alt for lang tid i varmekasser, det var slet ikke i orden. Derfor har vi også beklaget dybt over for vores gæster," siger John Christensen, teamleder i Hjørring-hallerne.
Det var ikke kun kvaliteten af maden, der var problemer med. For bogholderiet i Hjørring-hallerne skulle bruge et cvr-nummer på den virksomhed, der skulle betales til. Men det var ikke så let.
"Vi blev dybt chokerede. Da vi skulle til at betale for maden, var der ikke noget, der virkede. De gav os det ene cvr-nummer efter det andet, hvor firmaet var lukket eller under konkurs," siger John Christensen.
LÆS OGSÅ: Jysk schnitzel-skandale: Krofatter taler ud
Normalt har Hjørring-hallerne selv stået for maden til deres fester. Men i år var køkkenet under ombygning, og derfor måtte de bestille udefra. De blev anbefalet at bruge Gjerndrup Kro af Vollstedt Group, som leverer musik, pynt, borde og lignende til bierfester over hele landet.
"Vi vidste, at de havde leveret maden til nogle andre bierfester, og så gik vi ud fra, at det ville være ok. Men det kommer vi aldrig til at gøre igen," siger John Christensen, teamleder i Hjørring-hallerne. Han understreger, at de ikke ønsker at have noget at gøre med et firma, som ikke er registreret hos Fødevarestyrelsen.
Krofatter: Det passer ikke
Eva Rosenørn fra Fødevarestyrelsen fortæller, at da de kom på uanmeldt kontrol på Gjerndrup Kro, var det tydeligt, at der foregik en løbende produktion af mad. Men de kan ikke sige, hvor mange steder, der er blevet leveret til fra den ulovlige kro.
"Det er utroligt, at det har kunnet foregå så længe. Vi kender ikke omfanget, for vi fører kun løbende kontrol med de virksomheder, som er registreret," siger Eva Rosenørn.
Johnny Baggesgaard Jensen, som forpagter Gjerndrup Kro og har leveret de mange wienerschnitzler, afviser anklagerne om, at han har leveret mad ulovligt.
"Det passer ikke. Det er fordi Fødevarestyrelsen ikke har kunnet finde det rette cvr-nummer," siger han.
Han forklarer, at maden er blevet leveret af virksomheden Hotelselskabet, som ligger på samme adresse.
Johnny Baggesgaard Jensen siger, at han har tænkt sig at klage over Fødevarestyrelsens konklusion om, at han har lavet og leveret mad ulovligt.
Ifølge cvr-registeret er Hotelselskabet - som er ejet af Johnnys mor, Elly Jensen - under konkurs siden juni 2013.