"Fuldstændig vanvittigt": Ægtepar risikerer at miste hel kontanthjælp

Ægtepar på kontanthjælp kan miste en hel kontanthjælp som konsekvens af den såkaldte 225-timers regel.
225-timers reglen rammer ægtepar, hvor begge er på kontanthjælp, hårdt.
225-timers reglen rammer ægtepar, hvor begge er på kontanthjælp, hårdt. Foto: Bente Jæger

De 65.500 kontanthjælpsmodtagere, som er blevet undtaget fra 225-timers reglen, fordi de er for syge til at arbejde, risikerer alligevel at blive hårdt ramt af reglen.

I næste uge bliver kontanthjælpen for oktober udbetalt, men ægtepar på kontanthjælp kan risikere, at kontoudskriften viser, at der kun er blevet udbetalt én kontanthjælp.

Som ægtepar mister man nemlig hele den ene kontanthjælp, hvis den ene ægtefælle ikke har levet op til kravet om 113 timers ordinært arbejde før den 1. oktober. Efter den 1. oktober er kravet på 225 timers arbejde fordelt på et år.

Det gælder, uanset om den anden ægtefælle er undtaget fra reglen på grund af sygdom.

Juraprofessor: Skaber fattige på samlebånd

At reglerne er skruet sådan sammen møder skarp kritik fra Kirsten Ketscher, der er professor i socialjura på Københavns Universitet. 

- Hvis den hjælp, man får, bliver så indskrænket, at man for eksempel bliver nødt til at flytte og har meget lidt at leve for, så kan man sætte spørgsmålstegn ved, om man kan leve et liv i værdighed, siger Kirsten Ketscher.

Hun kalder det for et uhyrligt hårdt indgreb. 

- Det her er et uhyrligt hårdt indgreb overfor folk som i forvejen er hårdt ramt. Det er en meget stor problemstilling, som man virkelig også kan kalde en fattigdomsproblemstilling. Nu producerer man altså fattige på samlebånd, siger Kirsten Ketscher.

Enhedslisten: Fuldstændig vanvittigt

At ægtepar som straf mister en hel kontanthjælp, mens straffen for enlige er begrænset til mellem 500 og 1.000 kroner, møder hård kritik fra Enhedslisten.

- Det er fuldstændig vanvittigt. Det viser den kynisme, som præger hele denne her lovgivning. Jeg frygter virkelig, at det kommer til at gå hårdt ud over de her ægtepar, som økonomisk bliver ramt allerhårdest, når de mister en hel kontanthjælp, siger beskæftigelsesordfører for Enhedslisten Finn Sørensen.

 

Enhedslisten mener, at det er et stort problem, at man som gift par skal straffes så økonomisk hårdt af lovgivningen.

- Det hører ikke hjemme i et moderne samfund, at man på den måde er afhængig af sin ægtefælle. Vi vil gerne have ligestilling, men denne lovgivning, hvor det overlades til ægtefællen at forsørge den arbejdsløse, trækker jo i den stik modsatte retning, siger Finn Sørensen.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.