FTF: Vigtig Cimber-dom fører til wild west

Fagbevægelsen ærgrer sig over lige at have tabt en vigtig sag i Arbejdsretten mod SAS og Cimber. Dommen kan give SAS og andre selskaber mere lyst til at lave overdragelser, som tvinger folk ned på lavere løn og dårligere vilkår.
Dom i Cimber-sag fører til wild west i forhold til at slippe ud af overenskomster, frygter hovedorganisationen FTF. 
Dom i Cimber-sag fører til wild west i forhold til at slippe ud af overenskomster, frygter hovedorganisationen FTF.  Arkivfoto: David Leth Williams/Scanpix.

Der er ærgelse og frygt i fagbevægelsen, efter at man i Arbejdsretten har tabt i en vigtig sag mod SAS og Cimber. Frygten er, at dommen vil give SAS og andre arbejdsgivere blod på tanden i forhold til at overføre ansatte fra et selskab til et andet. I rigtig mange tilfælde rammer den slags overførsler lønmodtagerne, fordi de får ringere løn- og arbejdsvilkår. 

- Jeg er ærgerlig og skuffet over, at dommen gik os imod, siger advokat Per Frydenreim Møller til Avisen.dk. 

Han er advokat i hovedorganisationen FTF, som har ført sagen for CAU, der er fagforeningen for stewardesser og stewarder i SAS.

Wild west

FTF's formand, Bente Sorgenfrey, er meget bekymret for, hvad dommen kan føre til. 

- Arbejdsretten havde i dag muligheden for at sætte en meget vigtig yderste grænse for, hvad virksomheder kan tillade sig i forhold til overenskomster. Men gjorde det ikke, udtaler Bente Sorgenfrey på FTF's hjemmeside og fortsætter:

- Virksomheder burde ikke uden videre kunne flytte ansatte over på dårligere overenskomster, når de opkøber mindre firmaer - sådan som SAS nu slipper af sted med i forbindelse med købet af Cimber sidste år. Dommen bliver starten på et rent Wild West på arbejdsmarkedet.

Medarbejdere i klemme

Arbejdsretten har netop frifundet SAS og Cimber. Sagen drejede sig om, at SAS for lidt mere end et år siden købte Cimber. I den forbindelse valgte SAS at virksomheds-overdrage 147 kabineansatte til Cimber.

Ved overflytningen varslede Cimber, at de overdragede medarbejdere fra og med 1. marts 2017 ville overgå fra deres SAS-overenskomst til Cimbers overenskomst. Det ville betyde forringelser for stewardesserne og stewarderne.

De to flyselskaber var blevet indklaget til Arbejdsretten af CAU. Fagforeningen ville have Cimber til at garantere, at medarbejdere flyttet fra SAS til Cimber skulle blive på den 'fede' SAS-overenskomst i ubegrænset tid. 

Arbejdsretten har med sin dom stadfæstet, at ved virksomheds-overdragelser er de nye arbejdsgivere kun bundet af de ansattes gamle overenskomst, indtil den udløber. 

Ansatte frygter det værste

I SAS-fagforeningen CAU er ledelsen skuffede og triste over dagens dom. 

- Vi er rigtig skuffede over dommens udfald, og vi ser den som en trussel mod hele det danske arbejdsmarked, siger formanden for CAU, Christa Ceré, i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Luftfartsbranchen er udfordret og det mærkes også hos de ansatte. Vi frygter, at de ansatte i fremtiden bliver kastebolde mellem selskaber i forskellige modeller for at forringe overenskomsterne.

Næstformand for CAU, Jean Pierre Schomburg kommer med et opråb:

- Efter denne dom kan danske lønmodtagere ikke længere sove trygt om natten. De kan med en ”Cimber-fidus” blive tvunget over på ringere overenskomster, siger Jean Pierre Schomburg.

Frygter chefers reaktion

Advokat Per Frydenreim Møller fra FTF frygter, at dagens dom kan give arbejdsgivere blod på tanden. Forstået på den måde at hvis de kan spare penge på at virksomheds-overdrage ansatte til en billigere overenskomst, så kan det være fristende. 

- Der er helt sikkert nogen i advokatbranchen, som rådgiver virksomheder, der skriver sig denne dom bag øret, siger Per Frydenreim Møller. 

SAS har med dommen fået juridisk blåstemplet, at flyselskabet kan spekulere i at opkøbe virksomheder - stifte datterselskaber - og på den måde med tiden få flyttet folk væk fra dyre SAS-overenskomster. 

- Det her giver uden tvivl stof til eftertanke i SAS-koncernen. Man kan frygte, at det vil få SAS til at overføre mere af driften over til Cimber, som har en billigere overenskomst, siger Per Frydenreim Møller. 

Overordnet set er han ked af dommen, for den skaber ifølge ham mistillid mellem arbejdsgivere og lønmodtagere. 

- Når man indgår overenskomster, sker det i tillid til, at begge parter vil efterkomme dem. Med dommen i dag bliver der sået tvivl om, hvorvidt man kan regne med, at overenskomster består. Det skaber mistillid mellem parterne, siger Per Frydenreim Møller. 

Cimber-SAS-sagen kort

SAS opkøbte det nødlidende flyselskab Cimber i december 2014, Angiveligt for at de korte, regionale ruter kunne betjenes i regi af dette selskab.

De 147 kabineansatte, som blev overflyttet fra SAS til Cimber ved opkøbet, var på det tidspunkt ansat under en overenskomst med SAS.

Da Cimber frasagde sig overenskomsten kunne de se frem til at blive overført til Cimbers ringere overenskomst fra 2017.

Denne overenskomst havde blandt andet længere arbejdstid, kortere ferie og lavere slutløn. Frustrationerne i den forbindelse førte blandt andet til, at de kabineansatte nedlagde arbejdet i marts 2015.

Kilder: Dom fra Arbejdsretten og FTF.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.