Frygter kontanthjælps-pisk rammer psykisk syge: "Forfærdelig aftale"

Psykisk syge risikerer at ende på gaden eller droppe deres medicin, hvis de får trukket kontanthjælpen, advarer foreningen Bedre Psykiatri.
Politikerne siger, at syge ikke hører hjemme i kontanthjælpssystemet - men hvor skal de så være?
Politikerne siger, at syge ikke hører hjemme i kontanthjælpssystemet - men hvor skal de så være? Foto: Scanpix/Modelfoto

Mennesker med skizofreni, svær depression og andre psykiske sygdomme risikerer at blive endnu mere syge som følge af regeringens nye kontanthjælpsaftale.

Det frygter foreningen af pårørende til mennesker med psykisk sygdom, Bedre Psykiatri.

- Det her er en forfærdelig, skæv og uretfærdig aftale, og man får en klar fornemmelse af, at politikerne slet ikke ved, hvad det er for nogle mennesker, som er på kontanthjælp, siger Birgit Elgaard, som er formand for Bedre Psykiatri.

Som Avisen.dk skriver i dag, er ikke-jobparate kontanthjælpsmodtagere ikke automatisk fritaget fra kravet om at arbejde 225 timer om året. Det er op til kommunen at vurdere, om den enkeltes arbejdsevne er for lav til at leve op til kravet.

Dropper medicin og psykolog

Men i gruppen af ikke-jobparate kontanthjælpsmodtagere er der rigtig mange psykisk syge. Og de kommer ikke i arbejde, uanset hvor meget man presser dem økonomisk, siger Birgit Elgaard.

- De vil slet ikke kunne imødekomme de krav, heller ikke i en kort periode. Jeg kan heller ikke se, hvilken arbejdsgiver, der vil ansætte dem i ustøttet beskæftigelse, siger hun.

Konsekvensen kan derfor være en økonomisk sanktion, og det kan være skæbnesvangert for mennesker med psykisk sygdom, er foreningens erfaring.

- Hvis man skærer i deres kontanthjælp, ved vi, at de typisk fravælger medicin og psykologbehandling, og så bliver de endnu mere syge, siger hun.

Presser man dem nok, risikerer de at miste lejligheden og havne på gaden, fordi de umuligt kan leve op til kravene, tilføjer hun.

Bliver mere syg af bekymringer

Selvom kommunen kan vurdere, at den enkelte skal fritages fra kravet, vil alene udsigten til endnu en vurdering og bekymringerne om måske at blive pålagt nogle krav, de ikke kan leve op til, og som konsekvens blive straffet økonomisk, presse mennesker med psykisk sygdom, forklarer Birgit Elgaard.

- Det er klart, at hvis man oven i bekymringerne om sin sygdom også skal bekymre sig om sin forsørgelse, bliver man bestemt ikke mere rask, tværtimod.

Kommunerne kan jo vurdere, at man er for syg til at leve op til kravet. Beroliger det dig ikke?

- Et eller andet sted, nej. Jeg kan kun sende en bøn til kommunerne om at fritage dem, som har en sygdom. Men mit håb er, at politikerne kommer med en helt skarp beskrivelse af, hvem der skal undtages fra den her regel.

Nu er der jo forskellige grader af psykisk sygdom. Er der ikke nogle med en psykisk diagnose, som godt kan arbejde?

- Jo, helt sikkert. Men dem finder man typisk ikke i gruppen af ikke-jobparate kontanthjælpsmodtagere. Det er altså dem med meget tunge problemer, det handler om.

"Et eller andet sted skal syge mennesker jo være"

Men politikerne siger jo, at hvis man er syg, hører man slet ikke hjemme på kontanthjælp. Er det ikke rigtigt nok?

- Jo, men virkeligheden er jo, at det er her, de ender, når alle andre forløb ikke lykkes og man ikke ved, hvad man skal gøre af folk. Et eller andet sted skal syge mennesker jo være. Det er blevet sværere at få sygedagpenge og komme på førtidspension, og der bliver heller ikke oprettet nok ressourceforløb. Politikerne kan ikke tillade sig at se bort fra, at det altså er her, mange af dem ender, uanset om de så burde være et andet sted.

Også Dansk Socialrådgiverforening, Enhedslisten og Socialdemokraterne frygter, at den nye 225-timersregel vil ramme kontanthjælpsmodtagere med psykiske og sociale problemer. Dansk Folkeparti er derimod overbevist om, at kommunerne nok skal lave lave den rigtige vurdering og frede de syge.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.