Frivillige skal spotte terrorister på Roskilde Festival

Omkring 200 frivillige får tilbudt PET-kursus, så de kan spotte 'unormale aktiviteter' og 'mistænkelige personer' på dette års Roskilde Festival.
De mange frivillige i orange veste får træning i at spotte mistænkeligheder på Roskilde Festivalen 
De mange frivillige i orange veste får træning i at spotte mistænkeligheder på Roskilde Festivalen  Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix/Arkiv

Frivillige medarbejdere skal spotte mulige terrorister. 

Når årets Roskilde Festival i starten af juli åbner op for en uge med fest, druk og musik for de omkring 100.000 festivalgæster, så vil de frivillige i orange veste være ekstra på vagt over for 'usædvanligheder'. 

Efter træning fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) skal de frivillige nemlig være med til at sikre de mange festivalgæster mod mulige terrorangreb. 

Uden for normalen 

Sikkerhedschefen på Roskilde Festival, Morten Therkildsen, fortæller, at omkring 200 frivillige medarbejder på lederniveau, bliver tilbudt at komme på foredragsaftener.

Her fortæller PET de frivillige om den aktuelle terrortrussel i Danmark, og hvad man skal være opmærksom på af udsædvanlige ting.

- Det handler om at spotte noget, der uden for normalbilledet og så være ekstra på vagt, fortæller han.

De frivillige ledere, der vælger at deltage i terror-kurserne, kan derefter give deres viden videre til de øvrige frivillige på festivalen. Og ser en frivillig noget usædvanligt, skal han eller hun tage fat i nærmeste leder, der kan tilkalde vagtværn eller politi for en yderligere vurdering, fortæller Morten Therkildsen.

Truslen er ikke større end sidste år 

Men er det ikke svært at undgå at se usædvanligt på Roskilde Festival. Her er der vel mange ting, der ligger uden for normalen?

- Jo. Og de frivillige bliver heller ikke bedt om at kigge efter noget specifikt. De skal bare være opmærksomme på, hvad der foregår omkring dem. Ligesom alle borgere i vores samfund skal være, når de færdes i offentligheden, siger han.

Morten Therkildsen understreger, at terrortruslen på Roskilde Festival ikke er forhøjet siden sidste år ifølge PET's vurdering.

Og han tilføjer, at truslen ikke er større end på andre offentlige områder i Danmark med mange mennesker samlet på et sted, som for eksempel det offentlige trafikknudepunkt Nørreport i København.

Roskilde Festival er hvert år afhængig af de godt 32.000 frivillige medarbejdere, der blandt andet er med til at bygge scener og stå vagt i og omkring festivalen. Omkring 100.000 festivalgængere deltog i sidste års Roskilde Festival.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.