Frivillige Laila i genbrugsbutik: Jeg bliver forarget, når folk prutter om prisen

De frivillige i Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutik i Helsingør bliver forargede, når kunderne vil have afslag på prisen. Pengene går jo til velgørenhed, og vi arbejder gratis, fastslår Laila.
Det er respektløst at prutte om prisen i genbrugsbutikker, når de 
ansatte arbejder frivilligt , og overskuddet går til velgørenhed, lyder det fra 
Laila fra Folkekirkens Nødhjælps Genbrugsbutik i Helsingør. Kvinderne på billedet har intet med historien at gøre.
Det er respektløst at prutte om prisen i genbrugsbutikker, når de ansatte arbejder frivilligt , og overskuddet går til velgørenhed, lyder det fra Laila fra Folkekirkens Nødhjælps Genbrugsbutik i Helsingør. Kvinderne på billedet har intet med historien at gøre. Foto: Scanpix/arkiv

- Vi prutter ikke om menneskeliv. Det kunne vi aldrig finde på. 

Laila P. arbejder som frivillig i Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutik på Torvegade i Helsingør. Otte timer om ugen bruger hun kræfter på at ekspedere unge mænd, der køber jakkesæt til gymnasiefesten eller piger, der jagter et spændende fund til at pynte sig med. 

- Der er gået sport i genbrug, og det kan vi godt mærke. Der kommer mange ind fra gaden for at ose og i håb om at gøre et fund. Men der er også mange fattige, der kommer af nød. Så spændvidden er stor, og omsætningen er stor, fortæller Laila P., der ikke ønsker sit efternavn offentliggjort. 

I 2015 var overskuddet fra salg af genbrugstøj, bøger, porcelæn, nips og møbler i den nordsjællandske genbrugsbutik cirka 165.000 kroner.

De penge kunne butikken sende ind til Folkekirkens Nødhjælp, der alt i alt fik et rekordoverskud på knap 25 millioner kroner på genbrugsbutikker landet over. 

Folkekirkens Nødhjælp har 125 genbrugsbutikker rundt om i landet, og 3.500 frivillige arbejder i butikkerne.  

Bliver sur når folk er nærige 

Men samtidig med at genbrug er populært som aldrig før, oplever de frivillige i Nødhjælpens genbrugsbutik også, at folk prutter om prisen. Og det gør dem rasende, bedyrer Laila P.

- På råt dansk vil jeg sige, at nogle danskere er blevet alt for nærige. Hvis man kan få en lækker kjole for 45 kroner, og man så begynder at prutte om prisen, bliver jeg forarget. Vi står her frivilligt og arbejder gratis, og overskuddet går til velgørenhed, og så vil man ikke betale prisen. Det gør mig sur, siger Laila.

Hun henviser til, at overskuddet fra genbrugsbutikken går til blandt andet nødhjælp i Afrika og dermed giver sundhed og mad på bordet til fattige børn. Og det er i den sammenhæng, at hun understreger, at hun ikke prutter om menneskeliv.   

Mange danskere tror, at man kan forhandle om prisen i en genbrugsbutik, men det er altså på loppemarkeder, at man gør det. I genbrugsbutikker er det de frivillige, der fastsætter prisen, som ikke er til forhandling, fortæller Laila P.

Syriske flygtninge er også kunder

- Men vi mærker også, at der kommer fattige og forarmede mennesker, siger hun. Blandt andet sker det, at folk kommer ind og køber tøj, som de straks tager på og smider deres gamle og slidte tøj i skraldespanden.

- Nu ser vi også en del syriske flygtninge. De køber bukser, skjorter, bluser og andre praktiske ting, siger hun.

For en flygtningefamilie på lavbudget kommer man langt ved at gå i en genbrugsbutik, noterer den frivillige hjælper. Ligesom andre frivillige i andre genbrugsbutikker beretter hun, at der siden sidste års store tilstrømning af flygtninge til Danmark også er kommet langt flere flygtninge ind ad døren i genbrugsbutikkerne.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.