Frivillige i genbrugsbutikkerne raser: Kommunen spænder ben for os

I Næstved er Aino Kristensen og Bitten Nielsen fra Folkekirkens Nødhjælp og Røde Kors sure på det kommunale affaldsselskab, der driver en genbrugsbutik. Det er forkert, at kommunen tager vores fortjeneste og dermed noget fra de fattige, siger de.
Vi føler, at det offentlige tager noget af vores fortjeneste, der ellers kunne gå til nødhjælp, siger Aino Kristensen, der bestyrer Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutik i Næstved. Arkivfoto. 
Vi føler, at det offentlige tager noget af vores fortjeneste, der ellers kunne gå til nødhjælp, siger Aino Kristensen, der bestyrer Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutik i Næstved. Arkivfoto.  Foto: Morten Rasmussen, Scanpix.

Der er fyldt med genbrugsbutikker i Næstved. Folkekirkens Nødhjælp, Røde Kors, Danmission, Kirkens Korshær og Blå Kors driver genbrugsbutikker i den sjællandske provinsby.

Og for et par år siden kom der en ny spiller på banen. AffaldPlus, der drives af kommunens affaldsselskab og har adresse på samme matrikel som kommunens genbrugsstation.  

Det er ikke faldet i god jord hos hjælpeorganisationerne i byen. I Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutik på Blegdammen midt i Næstved er den butiksansvarlige Aino Kristensen godt og grundig træt af den kommunale konkurrent.  

- Vi føler, at det offentlige går ind og tager noget af vores fortjeneste. Og det er forkert. Både fordi det er unfair konkurrence, men også fordi det kan betyde færre penge til nødhjælp i for eksempel Afrika, siger hun.

Aino Kristensen understreger, at hun bakker helt op omkring øget genanvendelse, og hun kan sagtens forstå, at kommunen ikke vil smide møbler, tøj og legetøj ud, der aflevers på genbrugsstationen uden at være defekt og udslidt.

Forbud mod at klunse 

- Men vi hjælpeorganisationer må ikke klunse på genbrugsstationen. De forbyder os at klunse og gør det selv. Og så sælger de ting videre til en meget billig pris, siger Aino Kristensen. 

Hun klager ikke over sin egen butiks omsætning, der faktisk er steget i de senere år. Ikke mindst fordi Folkekirkens Nødhjælps butik er flyttet ind i centrum og har fået mange nye strøgkunder. Sidste år sendte hun overskuddet på 265.000 kroner videre til Nødhjælpens arbejde i blandt andet Afrika.

- Hvis det breder sig med flere offentlige genbrugsbutikker, er jeg bange for, at det presser os. Så kan folk nøjes med at køre på genbrugsstationen og slipper for at køre andre steder hen med deres affald og aflagte møbler. Men så scorer kommunen det hele, og vi får færre varer at sælge og mindre overskud, siger hun.

Kunder klager over dyre priser 

Endelig har hun oplevet kunder prutte om prisen i nødhjælpsbutikken,  

- Nogle kunder begynder at sige til os, at vi er er for dyre, fordi de kan købe varerne billigere i PlusButikken (den kommunalt drevne genbrugsbutik.red.). Det bekymrer mig, fortæller Aino Kristensen.

Også Bitten Nielsen, der er talsmand for Røde Kors's genbrugsbutik i Næstved er oppe i det røde felt over den kommunale konkurrence. 

- Kommunen betaler medarbejderne, mens vi driver vores butikker med frivillig arbejdskraft. Her i butikken hjælper 40 frivillige damer, og det er forkert, at kommunen driver butik på andre vilkår, siger hun.

Plads til alle

Formidlingschef i AffaldPlus, Niels Damgaard, mener ikke, at de frivillige hjælpeorganisationer har grund til at være nervøse for fremtiden.

- Vi får 170.000 tons affald om året på genbrugspladserne i vores område, og de senere år har vi kunnet se, at der bliver smidt mange ting væk, som ikke fejler noget. Det sorterer vi, og for miljøet og klimaets skyld er det kun godt, at vi videresælger det, der kan bruges igen, noterer han.

Han oplever, at genbrugsmarkedet boomer og er overbevist om, at der er plads til alle spillere på markedet. Derfor vil omsætningen i genbrugsbutikkerne ikke falde, bedyrer han.

- Vores fokus er på mest mulig genbrug, mens deres formål er det sociale hjælpearbejde. De penge vi får ind ved at sælge genbrugsting, går til driften af genbrugspladserne, der er finansieret af det renovationsgebyr, som vi allesammen betaler, siger han og tilføjer, at genbrugssalget dermed også sikrer, at borgerne ikke skal betale højere gebyr end nødvendigt til renovation.

Sluser folk ind på arbejdsmarkedet 

At de kommunalt drevne butikker ikke er baseret på frivilligt ansatte er ikke et problem, noterer Niels Damgaard. Tværtimod giver det mulighed for at ansætte folk i virksomhedspraktik eller fleksjob, der ellers vil have svært ved at få en fod indenfor på en ordinær arbejdsplads.  

- Vores butikker er velegnede til at forskellige ansættelsesformer og til at hjælpe med at sluse nogen ind på arbejdsmarkedet, der ellers er røget ud, siger han.       

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.