Fremgang: Så mange kom ind på praktisk uddannelse

De praktiske og kortere videregående uddannelser oplever lille stigning i antal optagede studerende i 2015.
Torsdag sidder mange studerende klar ved computeren, når optagelsestallene for optagede studerende på de videregående uddannelser offentliggøres.
Torsdag sidder mange studerende klar ved computeren, når optagelsestallene for optagede studerende på de videregående uddannelser offentliggøres. Foto: JOACHIM ADRIAN/POLFOTO

I alt 92.477 ansøgere har i 2015 søgt ind på en videregående uddannelse, og 65.298 af dem får torsdag besked om, at de nu er optagede på deres ønskede studie.

De mange ansøgere, der begynder på de forskellige videregående uddannelser, fordeler sig på tre forskellige hovedkategorier af uddannelser, viser tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet:

* Erhvervsakademiuddannelser: 11.508 optagede. Det er 16 flere end i 2014. Uddannelsestypen er toårig og delvist praktisk.

* Professionsbacheloruddannelser: 24.529 optagede. Det er 1218 flere end i 2014 og en stigning på fem procent. Uddannelsestypen er 3,5-årig og delvist praktisk.

* Bacheloruddannelser: 29.261 optagede. Det er 116 færre optagede end i 2014. Uddannelsen er treårig og typisk primært teoretisk.

De korte, erhvervsrettede uddannelser på erhvervsakademierne har samlet set mere end fordoblet ansøgertallet og optaget siden 2007, skriver Jyllands-Posten.

Samtidig vokser velfærdsuddannelserne på professionshøjskolerne. Ifølge Camilla Hutters, der er områdechef hos Danmarks Evalueringsinstitut og har forsket i unges valg af uddannelse, tænker mange flere unge i dag på, hvad de skal bruge uddannelsen til.

- Indtil for få år siden tænkte mange unge: 'Jeg skal have en uddannelse, så jeg kan få et job'. I dag spørger de sig selv: 'Hvilken uddannelse skal jeg tage, for at jeg kan få et job', siger Hutters til Jyllands-Posten.

Hun peger også på, at den kraftige vækst i antallet af ansøgere og optagne de seneste år betyder, at en bredere gruppe af unge uddanner sig.

De studievalgscentre, der rådgiver de unge om en videregående uddannelse, oplever også et ændret syn på at uddanne sig.

- De unge er i dag i den grad præget af debatten om, at man skal tænke erhvervsrettet i sit uddannelsesvalg, siger Per Larsen, leder af Studievalg Sjælland.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.