Frem med fusserne: De afslører dit helbred

Forandringer på dine fødder kan fortælle meget mere om dit helbred, end du tror. Og hvis du er opmærksom, så kan du fange sygdomme i opløbet.
Husk at give dine fødder lidt opmærksomhed - de kan fortælle dig mange ting om dig selv og dit helbred.
Husk at give dine fødder lidt opmærksomhed - de kan fortælle dig mange ting om dig selv og dit helbred. Scanpix

Har du husket at kigge på dine fødder i dag?

Nej vel, du har sikkert skyndt dig at tage sokker på, da du stod op og det kan være en fejl.

- Vores fødder er de første, der bliver berørt af nerve-problemer, fordi de er længst væk fra vores hjerte og rygsøjle, siger Carolyn McAloon, ortopæd og formand for Ortopæd Medicinsk Sammenslutning i Californien til Prevention.

Se også:


Hun forklarer, at fødderne generelt bliver påvirket, når vores krop har det skidt og derfor skal vi huske at give dem opmærksomhed.

Hun opridser en række tegn, du skal holde øje med:

Hårløse fødder og tæer

Yes, tænker du måske. Det er dejligt med fine bløde tæer uden hår, men det er ikke nødvendigvis en god ting. I hvert fald ikke, hvis de går fra at have hår til at være hårløse.

Det kan være et tegn på, at din blodcirkulation er dårlig. Og din læge skal tjekke både det og dit hjerte.

Kramper i fødderne

Går du rundt og får kramper i fødderne nu og da, så kan det være, at du ikke får nok væske. Men det kan også være tegn på, at der er problemer med nerverne eller blodcirkulationen.

Som doktor Carolyn McAloon siger, det kan betyde rigtig mange ting og være både harmløst og af en værre karakter. Så sørg for at drikke rigeligt med vand og fortsætter det, så søg læge.

Sår, der ikke heler

Det kan enten være, fordi du konstant piller i det, eller bruger sko som river såret op igen.

Men det kan også betyde, at du har diabetes eller sågar hudkræft. Men gå nu ikke i panik og tjek først, om du selv er skyld i det hele.

Men en drilsk hæl er ofte et tegn på diabetes. Når dit blodsukker er i ubalance, så vil det påvirke dine fødder og din følelse dernede. Du kan altså slå og rive dine fødder, uden at du opdager det. Har du den slags sår, skal du et smut forbi din læge.

En stor rød tå

Er en af dine tæer blevet stor, rød og øm, så skal du bestemt også forbi din læge, råder Carolyn McAloon.

Du kan nemlig have betændelse eller en infektion og det skal altså behandles.

Hud, der klør og skaller

Har du kløe og irriteret hud, så har du muligvis fanget dig en omgang svamp. Det kræver, at du behandler det med creme eller andre ting, som apoteket eller din læge råder dig til.

Og hold så øje med dine fødder, for hjælper det ikke, så kan det også være en slags eksem eller allergi, du har fået. Bliver neglene gule, så kan det også være svamp eller blot være, fordi du har brugt for meget neglelak.
Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.