Frankrig kræver FN-medlemslande på banen i kampen mod IS

Mens islamister fra angrebene fredag i Paris jages i Europa, opfordrer Frankrig FN-lande til at ramme IS.
Frankrig er klar med et udkast til resolution, som de håber et samlet sikkerhedsråd i FN vil bakke op om. Samtidig jages flere formodede hovedmænd i hele Europa.
Frankrig er klar med et udkast til resolution, som de håber et samlet sikkerhedsråd i FN vil bakke op om. Samtidig jages flere formodede hovedmænd i hele Europa. Foto: Seth Wenig/AP

Frankrig opfordrer FN's Sikkerhedsråd til at lade medlemslande "tage alle nødvendige skridt" for at bekæmpe Islamisk Stat, efter at den ekstremistiske gruppe har taget skylden for angrebene i Paris fredag.

I et udkast til en resolution præsenteret for de 15 medlemmer opfordres FN-lande til at "fordoble og koordinere deres indsats for at forebygge og standse terrorhandlinger, som specifikt er udført af Isil", står der i udkastet, som bruger et andet ord for Islamisk Stat.

Det er også rettet mod andre grupper, som er tilknyttet al-Qaeda.

Angrebene i Paris fredag kostede 129 mennesker livet, da islamister åbnede ild mod flere caféer, det franske nationalstadion og et spillested med op mod 1500 mennesker.

- Den ekstraordinære og hidtil usete trussel fra denne gruppe mod hele det internationale samfund kræver en stærk, forenet og utvetydig reaktion fra Sikkerhedsrådet, siger den franske ambassadør, François Delattre, i New York.

Delattre håber at få en hurtig godkendelse af udkastet, som blev "sat i blåt", hvilket er en FN-betegnelse for, at en endelig version er klar til en afstemning hos Sikkerhedsrådet i New York.

Frankrigs anmodning kommer, efter at Rusland har indsendt en revideret tekst til et separat resolutionsudkast, som opfordrer til at bekæmpe den ekstremistiske gruppe IS med Syriens samtykke.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.