Frankrig kaster trimmet tekst på bordet på klimatopmøde

14 sider er skåret af den tekst, som 195 lande forhandler om på COP21 i Paris. Frankrig vil have højere tempo.
Det franske formandskab på COP21 har onsdag præsenteret et markant kortere udkast til en global klimaaftale.
Det franske formandskab på COP21 har onsdag præsenteret et markant kortere udkast til en global klimaaftale. Foto: Christophe Ena/AP/AP

Et nyt og betydeligt slanket udkast til en global klimaaftale kom onsdag eftermiddag på bordet ved FN-topmødet COP21 i Paris.

Dokumentet, som er udgangspunkt for de afsluttende forhandlinger mellem verdens lande, er skåret ned fra 43 til 29 sider, siger den franske udenrigsminister, Laurent Fabius, som er formand for COP21.

Samtidig er antallet af "skarpe parenteser", det vil sige uenigheder og konfliktspørgsmål, reduceret med 75 procent, tilføjer Fabius.

- Jeg er absolut sikker på, at vi kan nå en aftale. Nu kan I arbejde individuelt eller i grupper, og så indkalder jeg til møde igen klokken 20, siger Fabius til ministrene fra de 195 lande, der er samlet i Paris.

De vigtigste udestående emner er differentiering - det vil sige beslutningen om, hvad henholdsvis ulande og ilande skal bidrage med - klimafinansiering og "ambitioner", det vil sige muligheden for at øge CO2-reduktionerne og at samle flere penge til klimatilpasning til udsatte ulande.

- Vi har forsøgt at gøre valgmulighederne mere klare, så vi hurtigt kan nå frem til kompromismuligheder, siger Laurent Fabius.

Den franske udenrigsminister har tidligere meddelt, at det er hans agt at have en færdig tekst klar torsdag aften, så den kan oversættes og vedtages fredag. Det vil i givet fald være noget nær historisk. De fleste klimakonferencer har det med at gå voldsomt over tiden.

Det erklærede mål for klimatopmødet er at holde den globale opvarmning frem mod år 2100 under maksimalt to grader - målt fra niveauet før industrialiseringen. Heraf har vi allerede i løbet af 2015 "opbrugt" én grad.

Tograders-målet er dog ikke i sig selv nogen garanti mod et løbsk klima, advarer mange forskere. Truede østater og miljøorganisationer vil da også have sænket målet til 1,5 grad celsius.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.