Frankrig går til kamp mod skattely

Michel Sapin, Frankrigs finansminister, mener, at skatteunddragelse er et globalt problem, der skal bekæmpes.
Forankrings finansminister, Minister Michel, vil have verden til at bekæmpe skatteunddragelse.
Forankrings finansminister, Minister Michel, vil have verden til at bekæmpe skatteunddragelse. Foto: Remy de la Mauviniere/AP

Verden er nødt til at samarbejde om at bekæmpe skatteunddragelse, siger Frankrigs finansminister torsdag, efter at lækkede dokumenter peger på, at Luxembourg har hjulpet multinationale firmaer med at skjule milliarder af dollar.

- Kampen mod skatteunddragelse må nødvendigvis være verdensomspændende, siger finansminister Michel Sapin til journalister, da han ifølge nyhedsbureauet AFP bliver spurgt om afsløringerne, der har lagt pres på Luxembourgs tidligere premierminister Jean-Claude Juncker, den nye EU-kommissionsformand.

Den tyske økonomiminister, Sigmar Gabriel, kræver også, at Luxembourg sætter en stopper for dets skattebesparelser for koncerner, der på den måde unddrager sig enorme skattebetalinger i Tyskland.

- Staterne bør ikke gøre skattedumping til en forretningsmodel. Dem, der gør det, fører øksen mod den europæiske solidaritet. Dette mareridt må ophøre så hurtigt som muligt, siger den socialdemokratiske vicekansler Gabriel til avisen Süddeutsche Zeitung ifølge nyhedsbureauet dpa.

Han kræver, at den nyvalgte EU-kommission gør kampen mod skattely til en central opgave. Jean-Claude Juncker står også centralt i den tyske kritik, idet han som både finansminister og premierminister i Luxembourg gennem mange år administrerede de store kapitalophobninger.

- Hvis de multinationale koncerner er i stand til at spille EU-medlemsstaterne ud mod hinanden, så udfordres det europæiske projekt generelt, siger Gabriel, der er partiformand for det socialdemokratiske SPD.

Selskaber, der betaler mindre i skat end tilfældige håndværkere, truer også finansieringen af det tyske fællesskab, mener han.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.