Frank Jensen får nyt våben i kampen mod social dumping

Et nyt dialogforum mellem Københavns Kommune, 3F og Dansk Industri skal gøre det lettere at gennemskue social dumping på rengøringsområdet.
"Succeskriteriet er selvfølgelig, at vi kommer mere social dumping til livs på et område, der er svært at kontrollere med skiftende arbejdstider, mange udlændinge og mange, der arbejder alene," lyder det fra Frank Jensen. 
"Succeskriteriet er selvfølgelig, at vi kommer mere social dumping til livs på et område, der er svært at kontrollere med skiftende arbejdstider, mange udlændinge og mange, der arbejder alene," lyder det fra Frank Jensen.  Foto: Scanpix arkiv

Rengøringsfirmaer, der lønfusker og underbetaler sine medarbejdere, må fremover være endnu mere udspekulerede, hvis de vil forsøge at løbe om hjørner med Københavns Kommune.

Det er i hvert fald formålet med et nyt dialogforum mellem Københavns Kommune, 3F og Dansk Industri, der skal styrke kampen mod social dumping og sikre lige konkurrence i Københavns rengøringsbranche.

"Succeskriteriet er selvfølgelig, at vi kommer mere social dumping til livs på et område, der er svært at kontrollere med skiftende arbejdstider, mange udlændinge og mange, der arbejder alene," skriver Københavns overborgmester Frank Jensen i et mailsvar til Avisen.dk.

Optimal chance for ordentlige forhold

Københavns Kommune var en af flere kommuner, der i 2012 og 2013 kom i mediernes søgelys på grund af problemer med ulovlig rengøring til dumpeløn udført af private firmaer på offentlige institutioner.

Det nye dialogforum med både fagforening og arbejdsgiversiden er kommunens seneste initiativ i kampen for at komme problemerne til livs. I forummet vil de tre parter drøfte de initiativer, Københavns Kommune tager for at fremme og sikre, at leverandørerne overholder 
kommunens arbejdsklausul.

"Hvis både fagbevægelsen, brancherne og de offentlige indkøbere begynder at sætte fokus på løn- og arbejdsvilkår, så er chancen for at der kommer ordentlige forhold optimal. Der er naturligvis også uenigheder mellem parterne, men vi kan jo samarbejde på de områder, hvor vi kan blive enige", skriver Frank Jensen i sit mailsvar.

3F: Skattepenge skal ikke gå til fusk

Også i 3F er ser man frem til det nye samarbejde.

- Det er helt centralt, at vi sikrer os, at de penge, som du og jeg betaler i skat, ikke går til mennesker eller virksomheder, som underbetaler. Folk, der frasiger sig at være en del af vores gode og rimelige danske arbejdsmarked, hvor man får en løn man kan leve af og en overenskomst, bør ikke få del i vores fælles skattepenge, siger Bjarne Høpner, formand for 3F København i en pressemeddelelse fra Københavns Kommune.

Behøver ikke blive dyrere

Københavns Kommune bruger hvert år omkring 700 millioner kroner på rengøringsopgaver - heraf bliver en del udført af private virksomheder.

I følge Frank Jensen behøver rengøringen ikke blive dyrere af kravet om ordnede forhold hos de private udbydere.

Kommer udgifterne til rengøring i Københavns Kommune til at stige for at undgå firmaer der løndumper?

"Københavns Kommune sender sine rengøringsopgaver i udbud og stiller i forbindelse med udbuddene krav til ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Der bliver konkurreret på både kvalitet og pris. Hvis nogle rengøringsvirksomheder f.eks. på grund af ny teknologi kan løse opgaverne til lav pris og med høj kvalitet og samtidig overholde kommunens arbejdsklausul, som stiller krav om ordentlige forhold, så behøver kommunen jo ikke nødvendigvis bruge flere penge på rengøring," skriver overborgmesteren.

København Kommunes kamp mod social dumping

Københavns Kommune har siden 2011 stillet krav om, at kommunens leverandører tilbyder deres medarbejdere ordentlige løn- og arbejdsvilkår.

Foruden et dialogforum med fokus på rengøringsbranchen har Kommunen desuden etableret et dialogforum om social dumping på bygge- og anlægsområdet med Dansk Byggeri, 3F og Byggefagenes Samvirke samt et dialogforum om social dumping vedrørende boligforhold med Lejernes Landsorganisation.

Kilde: Københavns Kommune, pressemeddelelse

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.