Frank Hvam revser dagpengesystemet: "Ydmyger ordentlige mennesker"

Ydmygende aktiveringskurser og dagpengeregler lavet ud fra devisen om, at ledige nasser, er ikke Frank Hvams kop te.
- Hvis det var mig, der blev sat ind i det dagpengesystem, ville jeg miste enhver lyst til at arbejde. Jeg ville føle mig dum og ydmyget, og det ville gå udover min selvtillid, siger Frank Hvam.
- Hvis det var mig, der blev sat ind i det dagpengesystem, ville jeg miste enhver lyst til at arbejde. Jeg ville føle mig dum og ydmyget, og det ville gå udover min selvtillid, siger Frank Hvam. Foto: Cecilie Agertoft/Avisen.dk

Mandag har stået i dagpengesystemets tegn. Og i kølvandet på Dagpengekommissionens anbefalinger til nye dagpengeregler har mange debatteret, hvilke regler der skal gælde for landets ledige.

En af dem, der har en skarp holdning til, hvordan systemet behandler arbejdsløse, er den kendte komiker Frank Hvam.

- Man skal passe på med at ydmyge ordentlige mennesker, bare fordi de er endt i en svær situation, siger Frank Hvam, da Avisen.dk mandag ved et tilfælde løber ind i ham foran et Jobcenter i det indre København.

Frank Hvam er ikke tilknyttet dagpengesystemet og havde ikke haft ærinde på jobcenteret, men han har bestemt en holdning til, hvordan landets ledige bliver behandlet.

- Jeg har tænkt meget over, at der er noget meget paradoksalt over, at systemet i dag er indrettet sådan, at jobcentrene giver folk et skulderklap med den ene hånd, og med den anden hånd langer dem en ordentlig lussing. Det er svært at forstå, hvorfor det er nødvendigt, siger Frank Hvam til Avisen.dk.

Ville føle sig dum i jobcentercirkus

Som en af landets mest kendte ansigter på den danske comedy-scene og som bagmand og hovedrolleindehaver på den biografaktuelle film 'Klovn Forever', er det ikke arbejdsløshed, der tynger Frank Hvam i øjeblikket.

Men han har dog ikke svært ved at forestille sig, hvor ubehageligt han ville have det med at havne i dagpengemøllen.

- Hvis det var mig, der blev sat ind i det dagpengesystem, ville jeg miste enhver lyst til at arbejde. Jeg ville føle mig dum og ydmyget, og det ville gå udover min selvtillid, siger han.

Han undrer sig over den mistillid og hele det ræs, der knytter sig til jobcentrene.

- Langt de fleste mennesker vil da gerne bidrage til samfundet. Det er i hvert fald de færreste i min omgangskreds, der ikke har lyst til at arbejde, siger Frank Hvam.

Der burde laves en minimumssats for folk på dagpenge, udenom møder, aktivering og cv-kurser, da det sandsynligvis ville give folk et større overskud til at komme i gang, mener han.

Lad da enkelte folk nasse lidt

Det ærgrer Frank Hvam, at der i samfundet er en tendens til, at man lovgiver efter laveste fællesnævner.

- Fordi én nasser, tror systemet, at alle gør det. Måske er det bedre, at man finder sig i, at der er enkelte, der hygger sig på fælleskassens bekostning i stedet for at gøre livet træls for alle arbejdsløse, siger han.

Frank Hvam anerkender, at der sikkert er nogle, der gerne vil snyde. Men vi kan ikke bygge vores dagpengesystem på det grundlag, at der måske er 1.000 mennesker, der snyder, forklarer han.

- Der har jeg det sådan, så lad dem snyde, hvis alle andre til gengæld kan slippe for alverdens ydmygende kurser uden relevans for arbejdsmarkedet. Bare der er afgørende forskel på at arbejde og gå ledig, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.