Frække aber faker: Sådan snyder de sig større, end de er

Ny forskning viser, at orangutanger har samme trick som mennesker til at få sig selv til at fremstå større, end de er.
Ligesom mennesker kan aber også finde på at lade som om de er større, end de er.
Ligesom mennesker kan aber også finde på at lade som om de er større, end de er. Brian Bergmann / Scanpix arkiv

Sammen med chimpanser er orangutanger nogle af de primater, vi mennesker har mest tilfælles med genetisk.

Men vi deler tilsyneladende mere end blot genetik. Orangutanger holder nemlig også deres hænder op og laver en 'tragt', når de skal kalde - noget, man ellers hidtil kun har troet, at mennesker gjorde.

Se hvordan i en video hos Videnskab.dk.

I et nyt studie har forskerne fundet ud af, at orangutanger udmærket er klar over, hvordan man ændrer lyde med en anden del af kroppen end munden.

»Orangutanger er de eneste kendte primater, ud over mennesker, der ændrer og forstærker lydproduktion gennem ekstern manipulation,« siger Adriano Lameira, der er postdoc i evolutionær antropologi ved Durham University i England.

Læs også hos Videnskab.dk: Orangutanger spiser søde små aber

Et af de alarmkald, som forskerne ofte hørte, når de gik på opdagelse i Sumatra og Borneos regnskove var 'kysse-skriget'.

Forskerne bag studiet mener, at skriget bruges til at advare rovdyr i nærheden om, at orangutangerne har opdaget dem. Du kan høre skriget i videoen øverst i artiklen.

»Kaldet kan være en måde at fortælle rovdyret, at ‘du er opdaget. Så lad være med at forsøge at snige dig op på mig, for jeg har allerede set dig’,« forklarer studiets hovedforfatter Bart de Boer, der er professor i sprogets evolution ved Vrije Universitet i Bruxelles.

Læs også hos Videnskab.dk: Små aber er næsten døde 7 måneder om året

Mens forskerne studerede orangutangernes kald, opdagede de, at orangutangerne fra tid til anden hold hænderne op foran munden, når de kaldte. De undersøgte, om det kunne være for at få kaldet til at lyde dybere og dermed for at få potentielle rovdyr til at tro, de var større.

»Jo større et instrument er, jo flere overtoner producerer det. Så for at overdrive din størrelse, skal du lave kald med flere overtoner,« forklarer Bart de Boer.

Derfor optog forskerne orangutangernes kald og lagde dem ind i en computermodel, så de kunne måle, om der var flere overtoner i de kald, som chimpanser brugte deres hænder til at forstærke. Og ganske rigtigt forstærkede det abernes kald.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Forsker skaber Frankenstein-aber

Lille, skægget abe knuser nødder som en smed

Afrikansk guldkat går til angreb på abeflok

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.