På Carlos Kitschen midt i Svendborg sidder Cafékunden Steven Legéne med munden proppet med flæskestegssandwich og råber ind i det åbne køkken.
- Er det vores kaffe? Så skal der altså lidt mere vand i. Den der er lige lovlig sort.
Muhammed står med en stempelkande i køkkenet og kigger uforstående på kunden.
- Har I bestilt kaffe? Det har Julian vist glemt, brummer han, mens Julian Nielsen undskyldende stikker sit rødmossede ansigt frem fra kogepladerne bagved.
Det er den slags svipsere, der sker i Carlos Kitschen, hvor cafépersonalet hverken er uddannede tjenere eller kokke, men tidligere straffede, der har skiftet det at sælge kokain på gadehjørner ud med at slynge Club Sandwiches hen over køkkendisken.
Det er en såkaldt socialøkonomisk virksomhed, hvor tidligere indsatte som en del af et udslusningsprogram kommer ind og arbejder.
En socialøkonomisk virksomhed opererer på fuldstændig samme markedsvilkår som alle andre virksomheder.
Dermed finansieres socialøkonomiske virksomheder primært via salg af produkter og ydelser.
Socialøkonomiske virksomheder kan derudover søge tilskud gennem en række puljer og fonde som Egmont Fonden Mary Fonden eller Tips og Lottomidlerne, men modtager ikke automatisk statslig eller kommunal støtte.
Virksomhederne kan også finansieres gennem priser eller crowdfunding.
Forskellen fra en normal virksomhed ligger i, at socialøkonomiske virksomheder ser udsatte grupper som ressourcer og i altovervejende grad ansætter sådanne grupper.
Et evt. overskud skal gå til godgørende formål inden for det sociale område, som virksomheden fokuserer på eller skal investeres i virksomheden.
Eksempler på kendte socialøkonomiske virksomheder kan være "Bybi", hvor flygtninge og hjemløse passer bistader på de Københavnske bytage. Et andet eksempel er "Glad Fonden", der står bag TV Glad og tilbyder en lang række ydelser udført af udviklingshæmmede.
Der er i øjeblikket 200 registrerede socialøkonomiske virksomheder i Danmark
Kilde: Vækstcenter for Socialøkonomiske Virksomheder, Dialogforum for Samfundsansvar og Vækst
UDVID
Bedre end Jensens Bøfhus
Nøglen er ifølge ejer Søren Carlos Rasmussen åbenhed og god karma. Og det er det åbne køkken blot endnu et tegn på.
- Det handler om åbenhed hele vejen igennem. Vi diskriminerer ikke, og vi skjuler ingenting. Man kan se alting på godt og ondt. Tidligere syltede vi for eksempel rødløg, og det stank af helvede til, siger Søren Carlos Rasmussen med et grin.
Men når man hjælper unge knægte, der har trådt forbi på dydens smalle sti, gør det ingenting at kaffen er forsinket, siger kunderne.
- Det er et fantastisk initiativ, og maden er god. Det slår at sidde på Jensens Bøfhus til hver en tid, siger Steven Legéne, der i mellemtiden har fået sin kaffe.
En ny start
Julian Nielsen på 21 år tager en pause fra den hektiske servering i køkkenet og tænder en smøg på gågaden i Svendborg. For ham har Carlos Kitschen betydet, at han havde noget at stå op til, da han kom ud af fængslet. Et alternativ til et kriminelt miljø.
- Det er ikke fuldstændigt umuligt at komme videre, men hvis du ikke har et fantastisk netværk, så er det godt nok op ad bakke. Hvis det ikke havde været for min familie og Carlos (Søren Carlos Rasmussen, red.), så havde jeg nok bare siddet og lavet ingenting og var røget ud i stoffer igen, siger Julian Nielsen.
Arbejdet med på caféen skyder nemlig selvtillid ind i de tidligere kriminelle, der får bekræftet, at de er noget værd og rent faktisk dur til noget.
- Det lyder måske underligt, men selvom vi ser hårde ud, kæmper mange af os med selvtilliden. Følelsen af at du er god nok, får du bekræftet her på caféen. Det betyder enormt meget, at man har den plads, at man hører til og er del af noget større. Det er et specielt og unikt fællesskab, fortæller Julian Nielsen, der trods sin unge alvor stod ved en skillevej for blot et halvt år siden, da han kom ud.
Han havde nemlig foretaget, hvad han selv ser som nogle rigtig dårlige valg.
- Det startede med et stofmisbrug, der bare eskalerede. På et tidspunkt fandt jeg så ud af at min daværende kæreste var utro, siger han, holder en lille pause og tager et sug af sin cigaret.
- Stofferne gjorde mig simpelten så psykisk ustabil. Men jeg opsøgte hende, og ja… så blev jeg så dømt for forsøg på brandstiftelse.
Julian Nielsen fik en dom på halvandet år, og da han kom ud skulle han hurtigt tilbage for at afsone yderligere 60 dage for salg af hash i Ringe Statsfængsel.
- Der er to slags indsatte: Dem der har valgt det kriminelle liv. Og så er der dem, der har lavet en fejl eller to, men som ikke vil det. Jeg tilhører den sidste kategori, siger han.
Stadig mennesker af kød og blod
Julian Nielsen er bevidst om sin fortid. Han tager den på sig sammen med uniformen til Carlos Kitschen hver morgen, hvor han signalerer, at han er tidligere straffet.
- Jeg tænker ikke over, at jeg er tidligere indsat, når jeg står inde i køkkenet. Der har måske været et par enkelte kunder, der har været lidt akavede og virket lidt skræmte. Så tænker jeg pludselig på det, fortæller han.
Men i det store hele har det været en positiv oplevelse, for der er mange fordomme om tidligere indsatte, og det gør det svært at ændre sig siger Julian Nielsen. Derfor er der brug for steder som Carlos Kitschen, mener han.
- Rigtig mange går rundt med fordomme om, hvem vi er. Man bliver dæmoniseret. Og selvom de fleste holder det for sig selv, så kan man mærke fordommene. Men vi er jo ikke anderledes end så mange andre. Vi er mennesker af kød og blod, men det er meget tabubelagt at være tidligere indsat, siger han.
Men Julian Nielsen er heller ikke naiv. Han har været bag murene med hårdkogte kriminelle, og man skal være særdeles blåøjet, hvis man tror, at alle kan blive dydige samfundsborgere, hvis bare de smører sandwiches og brygger god kaffe.
- Det man skal huske er, at der er nogle, der ikke kan hjælpes. De siger måske, at de vil ændre sig, men de mener det ikke. Men steder som her mangler, for det kan kun være positivt. Det kræver bare, at man tager folk ind, der vil ændre deres livssituation, siger Julian Nielsen, der er fast besluttet på, at den del af livet er et lukket kapitel for ham.