Fra byggesagkyndig til skuespiller: Troede jeg var for grim

43-årige Lado Hadzic har orlov fra kommunen for at prøve drømmen som skuespiller af. Han har hus, børn, bil og budgetkonto, men opfordrer alle til at tage chancen, hvis de går rundt med et uforløst talent i maven.
Lado Hadi mente selv, at han var for grim til at blive skuespiller. Men i dag er han den sjette mest anvendte skuespiller af ikke-vestlig oprindelse i dansk film.
Lado Hadi mente selv, at han var for grim til at blive skuespiller. Men i dag er han den sjette mest anvendte skuespiller af ikke-vestlig oprindelse i dansk film. FOTO: Kenneth Groning

Normalt rådgiver 43-årige Lado Hadzic borgere i Helsingør om, hvor på grunden de må bygge et hus, eller hvordan de kan sætte kviste på tagetagen uden at overskride bygningsreglementet.

Læs også: Hemmelig X-factor: Enorm skjult talentmasse i Danmark

Men i øjeblikket er det en kollega, der passer telefonen i Helsingør Kommune. Lado Hadzic holder orlov og står på scenen i Operaen i det anmelderroste stykke 'Sol går op, Sol går ned'.

- Jeg har altid haft den her drøm om at være skuespiller. En følelse af at jeg var havnet på lidt den forkert hylde, siger Lado Hadzic.

Da Lado Hadzic var barn, sagde hans mor, at han burde blive skuepiller, fordi han altid fjollede rundt.

- Men jeg tænkte: Jeg er alt for grim, og så var den ligesom lukket, griner han.

I hans verden var skuespiller heller ikke noget, man kunne blive. Oveni var han indvandrer, ikke særlig høj, og lignende ikke de smukke helteagtige amerikanske skuespillere, han havde set på tv.

Så Lado Hadzic gik i gymnasiet, brugte sin tid på at spille musik og kom ud med for ringe karakterer til at komme ind på på ønskeuddannelsen som arkitekt. Det muliges kunst var bygningskonstruktør, og så blev han det, også selv om han midtvejs syntes, det blev mere teknik og jura, end han havde håbet.

Sådan forløb Lado Hadzics arbejds- og privatliv som mange andres. Han fik kone, børn, hus og job på kommunen.

Men de seneste år har kollegerne på Center for Teknik, Miljø og Klima i Helsingør kunnet se ham først i reklamefilm og siden i småroller i 'Dicte', 'Rytteriet' og 'Tomgang'.

Halvfuld ven gav skub til skuespillerdrøm

Ved siden af sit helt almindelige job har Lado Hadzic fulgt det gamle drømmespor, der først blev taget lidt op igen, da han mødte sin kone, der også mente, han kunne noget med skuespil.

Det næste skub i den retning blev, at Lado tilfældigvis fik nogle venner, der drømte om at være filmfotografer og lyssættere. Når de skulle søge om optagelse på Filmskolen, skulle de sende kortfilm ind, og Lado Hadzic spillede med for at hjælpe.

Bare for sjov.

En ven sad og klippede en kortfilm med Lado sammen en aften og kiggede kritisk på hans amatørskuespil.

- Han syntes, at jeg havde noget. At jeg var en usleben diamant. Han havde godt nok fået lidt at drikke, da han sagde det. Men det fik mig til at tænke, at jeg skulle gøre noget ved det, siger han.

Men Lado Hadzic var sidst i 30'erne og havde både fået hus, bil, børn og en budgetkonto, der skal fodres hver måned. Så han kunne ikke gøre det, han ellers ville opfordre andre til: At springe ud i det og afprøve drømmen med det samme.

- Men nu havde jeg været ude i erhvervslivet og i kommunen, og så kunne jeg jo bruge noget af det, jeg havde lært om planlægning: Så jeg lavede en præcis handlingsplan for, hvordan jeg skulle afprøve drømmen om at blive skuespiller, siger han.

Fra reklamer til Broen og Dicte

Først måtte han lære at redigere film, fordi han skulle indsende sin showreal, en prøvefilm, af sig selv til de castingbureauer, der kunne skaffe ham job.

Så har han taget eneundervisning, deltaget i workshops og lånt massevis af bøger på biblioteket om at spille skuespil.

- Talent kan skubbe dig et stykke. Men jeg kunne hurtigt se, at der også var en faglighed, et håndværk at lære, siger Lado Hadzic.

I 2010 var han med i sin første reklamefilm, det blev til endnu flere de næste fire år.

Han var med i børnefilmen MGP Mission i 2012 og i flere tv-serier. Til marts kan man også se ham i filmudgaven af Skammerens Datter.

- Min målsætning for 2014 var at nå til at have en navn i rulleteksterne i stedet for bare en titel. Og det er lykkes, siger han.

I løbet af 2014 er han gået fra en plads i rulleteksterne som 'Juristen' (Dicte 2) eller 'Kunde' (Tomgang) til at hedde Peter Krogh i den kommende sæson af Broen III og Bølle i Rytteriet II.

'Har du talent er det pissesjovt at øve sig'

Tilbuddet om rollen som skuespiller i Operaen betød også et kvantespring i taletid. I rollen på Operaen er han gået fra de vanlige seks til 78 replikker.

Samtidig er han også blevet nødt til at tage orlov uden løn fra sit faste arbejde. Alt filmarbejdet har han ellers kunnet klare med fridage og nedsat arbejdstid.

I Lado Hadzic karriereplan skal han gerne få flere af den slags større roller det kommende år. Og gerne tjene lidt flere penge på det. Det håber han sker i 2015.

Selv synes han, at de 20 procent af befolkningen, der går med en drøm i maven om noget andet, skal gøre noget ved - også selvom de sidder i husleje til halsen.

- Hvis man har et talent for noget, føles det jo ikke som arbejde. Så er det pissesjovt at øve sig. Man skal være klar over, at der ikke er nogen, der kommer og tilbyder en noget, bare fordi man har talent. Men man kan planlægge og øve sig, så man er velforberedt og parat til at slå til, hvis man får arbejdet sig derhen, hvor muligheden byder sig, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.