Fra borebisse til politiker: Arbejderne rykker ind på borgen

Socialpædagoger, selvstændige og skraldemænd er blandt de nye folketingsmedlemmer fra Dansk Folkeparti.
Den tidligere hjemmehjælper Pia Kjærsgaard har nu fået selskab af endnu flere med praktisk erfaring
Den tidligere hjemmehjælper Pia Kjærsgaard har nu fået selskab af endnu flere med praktisk erfaring Foto: Keld Nanvtoft/ Scanpix

Borgen har altid været kendetegnet ved et højt antal akademikere. Men ikke mere. For første gang i mange år rykker arbejderne ind i de fine gemakker på Christiansborg. Og det er særlig takket være Dansk Folkepartis nye folketingsmedlemmer, skriver Ugebrevet A4 i dag.

Avisen.dk har samlet en liste over en håndfuld af de medlemmer fra DF, der for en stund har lagt arbejdshandskerne til fordel for at sidde med ved forhandlingsbordet i folketinget.

Borebisse og skraldemand

Henrik Brodersen på 50 år fra Slagelse blev også meldt ind i folketinget i 2007. Derfor har han noget politisk erfaring med arbejdet på borgen.

Men før da har han både arbejdet som smed, borebisse og skraldemand i 30 år. Desuden er han bidt af biler. Han har været i lære som vvs-montør, og har derfor siden helt ung brugt sine kræfter i byggebranchen

Socialpædagog og plejemor

Dorthe Ullemose på 47 år fra Fyn har 23 års erfaring som socialpædagog og plejemor. Desuden har hun selv fire børn. Hun er både uddannet socialpædagog og pædagogisk konsulent. Derfor er børn et af hendes fokusområder.

- Jeg vil gerne hjælpe udsatte børn, og fordi jeg har arbejdet med børn, så ved jeg, hvilke rammer og lovgivning der er behov for.

Dorthe Ullemose har fået en del kritik for hendes meget kritiske blogindlæg om indvandrere, men fik ikke desto mindre 2.670 personlige stemmer.

Opdatering: Dorthe Ullemose er 50 år. Hun har efter valget erkendt over for Jydske vestkysten, at hun har løjet sg et par år yngre, end hun er.

Læs også: Ups ... Nyvalgt DF'er løj sig yngre

Løjtnant og pædagogmedhjælper

Jeppe Jakobsen på 26 år fra Kalundborg er uddannet som løjtnant i forsvaret. Som en del af forsvaret var han udsendt i Kosovo og har undervist og instrueret andre militærfolk.

Både før og efter tiden i foresvaret arbejdede Jeppe Jakobsen fem år som pædagogmedhjælper i Holbæk.

- Det har givet mig konkret livserfaring så jeg forstår dem, der arbejder i forsvaret og med børn, siger han.

Farvehandler og ejer af fitness center

Jan Rytkjær Callesen på 52 år fra Nordborg i Sønderjylland har været selvstændig erhvervsdrivende hele sit voksne liv. Han ejer både en Flügger farveforretning, et byggefirma og har også åbnet et fitness- og solcenter.

Derfor har Jan Rytkjær Callesen et ømt punkt for de små virksomheder i Danmark.

- Jeg kender til alle sider af at være selvstændig og vil arbejde for at gøre det lettere for andre små selvstændige i Danmark, siger han.

Tv-vært på TV2

Med en noget anden profil er tidligere tv-vært Jan-Erik Messmann på 66 år valgt ind i folketinget. Før han kastede sig ud i en politisk karriere var han ansigtet på tv2 programmet "Godt Begyndt", som var et byggeprogram for de gør-det-selv interesserede.

Siden har han også været vært på DK4. Men nu hvor tv-karrieren er lagt på hylden, er der tid til at arbejde for de politiske mærkesager, som ikke så overraskende er byggeri, miljø og infrastruktur.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.